Снимка: Агенция "Митници"

Българските и португалските митници, съвместно с Фронтекс, Европол и Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO), проведоха операция срещу контрабандата и опитите за внос в ЕС на фалшиви стоки чрез сухопътните и морските граници. Общата приблизителна пазарна стойност на всички задържани стоки по време на операция "Pirates 1" ("Пирати 1")  надхвърля 33 милиона евро, изчислена според цените на местните пазари. Това съобщиха от Агенция "Митници".  

Съвместните действия са проведени между 9 и 19 май и в тях са участвали правоприлагащи органи от петнадесет държави членки на ЕС и Сърбия, с подкрепата на Европол, ОЛАФ, Службата на ЕС за интелектуална собственост, Митническия експертен екип по източните сухопътни граници (CELBET), Работната група по правоприлагане "Митници" и Института за фармацевтична сигурност.

Задържаните стоки включват дрехи, обувки, чанти, портфейли, колани, слънчеви очила и други аксесоари, нарушаващи правата на повече от 60 търговски марки, както и парфюми, електрически велосипеди и часовници, посочват от Агенция "Митници". Задържани са общо 810 995 фалшиви модни артикули и 61 246 фалшиви електронни устройства.

От там отбелязват, че фалшифицираните стоки, обикновено по-евтини и с по-ниско качество, могат да застрашат здравето на потребителите, да подкопаят законния пазар и да окажат отрицателно въздействие върху приходите на ЕС и пазара на труда.
Освен установените фалшиви стоки, са задържани големи количества цигари, течности за електронни цигари, недекларирани златни и сребърни бижута, фармацевтични продукти, над 250 кг марихуана и 59 огнестрелни оръжия.

Близо 30 процента от задържаните по време на операцията стоки са в резултат на активния принос на българските митнически служители, посочват от Агенция "Митници". По време на съвместните действия българските митници са селектирали рискови пратки, превозвани по суша, докато морският трафик е следен от португалските митници.

В координациония център във Варшава по операцията работеха двама митнически служители и един граничен полицай от България. Контролните действия се осъществяваха основно от служители на МП "Капитан Андреево" и МП "Лесово", подпомагани на място от представители на CELBET, чието присъствие, логистично и финансово, беше осигурено от Фронтекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase