Снимка: БГНЕС
fallback

Съдът взе мярка за неотклонение „временно задържане под стража“ за срок от 40 дни спрямо казахстанец, издирван от Интерпол.

Той е бил задържан на 7 май при гранична проверка, по време на която се представил под чуждо име, използвайки подправен украински паспорт.

Самоличността на лицето е била разкрита по резултати от обобщени изводи от негови изявления, направена лицева идентификация, включително и по снимков материал, споделен в системата на Интерпол, и експертна справка. Установено е, че той е 60-годишният К.Б., гражданин на Казахстан.

Той е обявен за международно издирване и временно задържане с цел последваща екстрадиция с оглед провеждане на наказателно производство.

Деянието, за което лицето се издирва от съдебните власти на Казахстан, е активно членство в международната терористична организация Ал Каида.

През 2015 г. К.Б. заминал от Казахстан за Сирия, където преминал през курс на бойно обучение във военен лагер на терористичната организация на границата между Турция, Ирак и Сирия. Участвал във въоръжени акции против законните сирийски и иракски власти. Пропагандирал, привличал съмишленици и участвал в „свещен джихад“.

По данни на съдебните власти в Казахстан мъжът извършвал престъпните действия от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat. Това деяние е наказуемо с „лишаване от свобода“ за срок до 12 години, съгласно Наказателния кодекс на Казахстан, като давността за това не е изтекла. То се явява престъпление и по българското право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Земляк

преди 11 месеца

Казахстанец , украин, янки терорист е, че каква е разликата? Някакъв си пашапорт айде сега на кого ги разправят тия!

3

Анонимен

преди 11 месеца

Тоя дъртанян за какъв се е мислил? Да беше на 30 години да се прави на джихадист ама на 60 да се праиш на луд това не го разбирам. Сега ше го копат у затвора. От там излизане нема.

2

Анонимен

преди 11 месеца

нормално, в бг е убежище за престъпници. всички от ИДИЛ живеят в Люлин

fallback