Снимка: Pixabay/Counselling

Пореден случай на насилие срещу жена, завършил фатално. 40-годишната Анита Димитрова беше открита мъртва в събота в дома на съпруга ѝ, който е заподозрян за убийството. "Дори и без неговите самопризнания, които биха допълнили картинката, от течащото разследване нещата са повече очевидни, че той е извършител на това деяние", заяви пред NOVA криминалистът Иван Савов.

"Система няма, за да се пропуква каквото и да било", допълни той. "Издадена е ограничителна заповед, която би трябвало да окаже възпиращо въздействие на мъжа, но активното действие го е предприела жената - тя се е върнала. В подобна ситуация има много силна емоционална тежест – можем само да гадаем какво е станало", посочва още Савов.

По думите му у нас няма работещ Закон за защита от домашното насилие. "Законът за домашното насилие може да даде регулация как да работи системата на правоохранителните органи с неправителствения сектор. Колкото и да им е неприятно на псевдополитиците, неправителственият сектор в тази посока е направил най-много през годините", заяви Иван Савов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase