Снимка: БГНЕС, архив

Стоки с лого на защитени марки за задържани при полицейска акция на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" и магистрала "Марица", съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково.

Операцията на пункта на 3 ноември е била съвместна на икономически полицаи от Районното управление в Свиленград и митнически служители. Тогава на трасе "влизащи леки коли и автобуси" е проверен автобус, управляван от 51-годишен турски водач.

В багажника на колата са намерени 1352 текстилни изделия и 137 чифта спортни обувки с лого на запазени марки без разрешение на правопритежателя. Те са иззети с митническа разписка, а на водача е съставен акт по Закона за митниците.

Акцията по линията на защитата на интелектуалната собственост е продължила и на следващия ден. На магистрала "Марица" е спрян за контрол лек автомобил с водач 42-годишен сръбски гражданин. В колата са установени 504 парфюма, 200 текстилни артикула, 20 чифта обувки и 100 аксесоара, всички с надпис на защитени марки без документи от притежателите на правата.

Фалшифицираните стоки на световни брандове са характерни за региона на Хасково. Те биват внасяни от Турция или произвеждани в малки местни фирми. Най-често се пласират на Неделния пазар в Димитровград, където случаи с открити от полицията такива артикули има почти всяка седмица, сочат информационните бюлетини на МВР.

Практиката е за тези случаи да бъдат информирани правопритежателите на марките, а стоките да бъдат унищожавани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase