Снимка: Агенция "Митници"

На граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) с Турция "Капитан Андреево" бяха пресечени три опита за пренос на недекларирана валута за общо 1 084 155 лева, съобщиха от регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. Трима турски граждани са привлечени като обвиняеми по започналите бързи производства и са задържани за по 72 часа, допълниха от прокуратурата.

Първите два случая са от 14 октомври. Към 12.30 ч. по обед при проверка на товарен автомобил от Великобритания за Турция в хладилния агрегат на полуремаркето митническите служители са открили 181 575 британски лири, 180 шотландски лири и 300 ирландски лири, поставени в пакети. Общият размер на недекларираните парични средства е с българска равностойност около 410 177 лева. Камионът е бил управляван от  Х. А. на 27 г.

Същия ден, в 23.00 ч., при инспекцията на лек автомобил от Турция за Румъния при личен преглед на пътника К. Д. (51 г.) под елека, с който бил облечен, е открита мъжка чанта с недекларирани парични средства - 93 600 евро. Българската равностойност на валутата е около 183 065 лева.

Третият случай е от вчера около 8.30 часа сутринта. Тогава в ТИР, управляван от И. Й. (47 г.) в шкаф извън шофьорската кабина са открити необявени 251 хил. евро с обща българска равностойност около 490 913 лева.

С тези три случая от началото на годината общата сума на установената недекларирана валута на "Капитан Андреево" е с левова равностойност над 21,2 млн. лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири, посочва БТА. Наказателният кодекс предвижда наказание до пет години затвор или глоба в размер на една пета от предмета на престъплението, ако то бъде доказано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase