Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сигналите, които постъпват в Българския лекарски съюз (БЛС), незабавно ще бъдат изпращани към Главния прокурор, съгласно подписано споразумение между БЛС, Министерството на здравеопазването и Прокуратура. Това съобщиха от съсловната организация. Сигналите може да се подават на мейл адрес – blsus@blsbg.

От БЛС с тревога следят поредицата от безцеремонни инциденти с медици, включително и на унищожаване на имущество в спешни центрове в страната, допълват от организацията. По-рано днес роднини на пациент са счупили стъклопакета на входната врата на спешното отделение на болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана, след като узнали, че техния близък е починал, посочват от съюза. В друг случай, регистриран преди три дни в Радомир, пиян мъж, след като не бил обслужен веднага от екип на спешна помощ, започнал да обижда и заплашва служителката, счупил стъклопакета на входната врата и избягал. В същото време екипът е бил на адрес за нуждаещ се.

През септември БЛС ще възобнови Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, в която се предвиждат практически обучения на лекари от цялата страна за справяне с агресивни пациенти.

На 14 януари 2020 г. министърът на здравеопазването (2017 - 2020 г.) Кирил Ананиев, главният прокурор Иван Гешев и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване.
 

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 7 месеца

Малко им е боят! Казвам го, като потърпевш и то неведнъж от лекарска алчност, некомпетентност, малодушие, бездействие и т.н.

33

Анонимен

преди 7 месеца

Това, което прочетох, не е насилие. Това са наченки на неосъзната съпротива. Медиците, тези Коко 19 престъпници, вече повече от две години се гаврят с нас, манипулират ни, разоряват ни, държат ни като затворници по домовете, прикриват си безсилието, некомпетентността и невежество си зад измислени административни мерки. Аре сега чао, че отивам да пазя баба и дядо.

32

Анонимен

преди 7 месеца

Браво! Най-после нещо разумно и справедливо, макар и много закъсняло!