Снимка: Агенция "Митници"

Митничари откриха близо 5 кг контрабандно пренасяни златни и сребърни накити при две проверки на превозни средства, влизащи в страната от Турция, съобщиха от Агентия "Митници".

Н 3 април на МП "Капитан Андреево" пристига товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът - турски гражданин, представя пред митническите служители редовни документи за превозваната стока - плодове и зеленчуци от Турция за Великобритания. По метода „анализ на риска“ превозното средство е насочено за сканиране с рентген, при което са отбелязани няколко зони с подозрителни плътности.

При последвалия физически контрол във фабрични кухини на влекача - до резервоара за чистачките и акумулаторите, както и в табло за контрол на хладилния агрегат на полуремаркето са открити 13 картонени кутии, съдържащи изделия от жълт метал – пръстени, обици, гривни, колиета, синджири. Според направената от вещото лице експертиза накитите с общо тегло 3471.11 грама са от 14-каратово злато на стойност 326 284 лева.

Контрабандно пренасяните златни бижута са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково. Спрямо водача е взета мярка за неотклонение гаранция в размер на 7000 лева, както и забрана да напуска страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор.

При другия случай лек автомобил с румънска регистрация пристига на пункта на 29 април. В колата пътували водачът и неговата спътничка - румънски граждани, които заявили, че не пренасят стоки, пари или валутни ценности за деклариране. При извършената митническа проверка в личния багаж на дамата - между дрехи и хранителни продукти, митническите служители откриват пакети с изделия от бял метал. Според експертизата изделията са от сребро проба 924 с общо тегло 1511 грама на стойност 9066 лева. На румънската гражданка е съставен акт по Валутния закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase