Хакерската атака над "Български пощи" не е изолиран случай. Опити за кибератаки са засечени в АЕЦ "Козлодуй" и Държавната агенция за бежанците. Това каза в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Васил Величков, съветник на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова. Опитите са били безуспешни.

Атаката над Агенцията за бежанците има подобен почерк, като тази над "Български пощи", но са използвани различни инструменти. В случая става дума за огромен набор от лични данни и чувствителна информация, свързани дори със системите на МВР, поясни той.

Що се касае до АЕЦ "Козлодуй", ситуацията е засечена още преди да започне войната в Украйна, каза още Величков.

"Министър Божанов седя една нощ в АЕЦ "Козлодуй", защото се установиха доста сериозни рискове в информационната сигурност на част от помещенията, в които работи персонал денонощно и системите, които те използваха. Но в рамките на първия ден, в който се реагира, бяха взети мерки и всички тези неща са отстранени", обясни той.

Няма яснота в колко администрации е проникнато или има позиционирани атаки, които чакат да бъдат активирани, подчерта Величков.

Като цяло, опитите за кибератаки у нас са нараснали многократно от началото на войната, а държавата трябва да повиши нивото си на киберсигурност, категоричен бе съветникът на вицепремиера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase