Снимка: Агенция "Митници"

Над 250 000 къса цигари са задържани на ГКПП Дунав мост 2 при Видин при четири последователни проверки, съобщават от Агенция "Митници". Проверките са извършени на четири превозни средства, в периода 4-8 март, в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) на Дунав мост 2.

Установени са 258 800 къса недекларирани цигари с турски, беларуски и български бандероли, уточняват от агенцията.

Контрабандни цигари са открити в товарен микробус на куриерска фирма, управляван от румънски гражданин, превозващ малки пратки от Гърция за Румъния с краен получател в Украйна. В шест от пратките, сложени в товарен отсек, са били открити 4280 кутии (85 600 къса) цигари от известни марки с турски и белоруски акцизен бандерол.

При митническа проверка на микробус "Фолксваген", шофиран от български гражданин, превозващ осем пътници за Германия, служебното куче Джейк е реагирало на два кашона, намиращи се в багажното отделение на микробуса. При извършения физически контрол в тях са били открити цигари с турски акцизни бандерол - общо 560 кутии (11 200 къса).

В друг случай при проверка на товарен микробус, с водач румънски гражданин, превозващ малки пратки от Гърция за Румъния, митническите служители установяват четири кашона с цигари, облепени с турски и белоруски акцизни бандероли. Общият брой на задържаните нелегални цигари е 2890 кутии или 57 800 къса.

По трите случая е образувано досъдебно производство по описа на Териториална дирекция (ТД) Митница Русе. Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действията по разследване по образувано досъдебно производство.

В друг случай митническите служители при проверка на товарен автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Франция с групажна стока, в товарното помещение установяват наличието на кашони, които на са описани в документите и съдържат цигари от различни марки, облепени с български акцизен бандерол.

Водачът на превозното средство заявява, че откритите общо 5210 кутии (104 200 къса) цигари са негови. Акцизните стоки са задържани, като за случая е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase