Снимка: БГНЕС, архив
fallback

Оранжерия за отглеждане на канабис и база за добив на криптовалута със 71 мощни компютърни конфигурации в нея бяха открити при акция на полицията в община Лом в сряда, съобщиха от ОД на МВР в Монтана.

Оранжерията и базата са се намирали в съседни сгради, част от някогашен оръжеен завод край село Сталийска махала. Постройките били наети за ползване от 55-годишен мъж от селото, който е криминално проявен.

Установено е, че оранжерията за канабис била изградена от друг мъж на 50 години от съседното село Трайково, който също е криминално проявен и осъждан. Тя е била добре оборудвана с отоплителна и вентилационна система и в нея са открити 60 растения канабис с височина около 60 сантиметра, а също препарати за растителна защита, торове и инсталация за тяхното дозиране.

Канабис и торове за отглеждането му са намерени и в две къщи на същия мъж в Трайково, които били незаконно присъединени към електропреносната мрежа.

До компютърната база в съседната сграда имало неправомерно прокаран дебел проводник за ток, който бил вкопан в земята и замаскиран. Кабелът се захранвал директно от трафопост без да се плаща електрическа енергия и без електроразпределителната компания да знае за него.

По данни от същата компания, консумираната за денонощие енергия от компютрите в базата е била за над 1000 лева, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.

По двата случая са образувани досъдебни производства. Разследването и документирането на престъпната дейност продължава, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 години

До 9 - Познавам само един от Лом, дето правеше над 3-4000 лева, ама го срещнах на 1800 километра от Лом.

9

Анонимен

преди 2 години

Кажете сега с какво трябва да се занимава човек в Ломския край за да изкарва 3-4хил лв. на месец, без да е престъпно и без да е обвъзран с корупция със земеделски субсидии? Няма с какво. Затова ще има престъпност, защото политиците ни умориха от глад!

8

Анонимен

преди 2 години

Реално са ги хванали, защото Енергото е подало сигнал за увеличена консумация в района, а не заради способностите на разследващите.

fallback