Снимка: архив, БГНЕС
fallback

При специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу избирателните права на гражданите и нарушенията на изборното законодателство, вчера е задържана жителка на Ихтиман, осъществявала незаконна лихварска дейност. Това съобщи пресцентърът на МВР.

Полицейските действия са предприети от служители на "Криминална полиция" в ОД на МВР-София и РУ-Ихтиман с цел проверка на получена информация. В хода на акцията бил проверен частен адрес в Ихтиман, където са открити и иззети 10 лични карти, шест банкови карти на жители на града, трудова книжка, тефтер с имена - с вписани различни суми срещу всяко от тях, и други документи.

Живеещата на адреса е задържана за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 252 от НК. В началото на разследването е установено, че, поставяйки своите "клиенти" в условията на пълна зависимост, 40-годишната жена е оказвала натиск върху тях да упражнят правото си на глас за определена политическа партия. Това потвърдили в снетите им сведения и всички притежатели на намерените лични карти.

Основната схема, прилагана от задържаната, била: при заемането на парични суми да задържа като залог личните и банковите карти на потърсилите я за финансова помощ. Разпореждайки се с постъпленията по дебитните карти на своите длъжници, тя манипулирала вота им на предходните парламентарни избори, посочвайки им кой номер на бюлетина да изберат, като в замяна опрощавала лихвата за един месец. Сред потърпевшите е установен и възрастен неин роднина, поставен в условията на безпомощност и зависимост - както финансова, така и по отношение на основното му право да гласува.

Материалите по делото са докладвани в Софийската окръжна прокуратура за одобрение и за отделянето на част от тях, по преценка, с оглед образуването и на второ досъдебно производство - за престъпление против политическите права на гражданите.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 години

Публичен линч. Само така ще се спре с всичката пpocтотия. Като личнуваш публично 2-3 такива и другите моментално ще им се изпарят мислите от главата за подобни действия. Ей, не Хитлер ни трябва, хан Крум ни трябва на нас..... и всичко ще си дойде на мястото само за 3 месеца.

23

спомени

преди 2 години

Спомням си на последните избори като громиха купи-продай на гласове, БСП сви резултата си наполовина. Нинова и сега свенливо мълчи за похарчените 25 милиона.

22

да проверят

преди 2 години

Да разровят кмета от ГЕРБ Калоян, игрите с общински имоти Всичко от там тръгва -50лв., кебапчета, далаверки,....И то от години

fallback