Снимка: БГНЕС

Над 700 прокурори и следователи ще обсъждат на национално съвещание отстояване независимостта на прокуратурата. Съвещанието ще се проведе в резиденция "Бояна", предаде БНР.

Масовото събиране следва декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10 август. Тя беше поредната след началото на протестите, на които се иска оставката и на главния прокурор.

Освен че реагираха остро срещу критиките към прокуратурата и персонално към Иван Гешев, съдебните кадровици му възложиха да организира Национално съвещание на тема "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз".

Обвинител номер едно пък тръгна по апелативните съдебни райони и една от темите на срещите му с прокурорите от страната, по информация на пресцентъра на държавното обвинение, беше "зачестилите атаки срещу независимостта на съдебната власт".

Най-високопоставеният критик на Иван Гешев - президентът Румен Радев, който в събота за пореден път поиска оставката му, е сред поканените на националното съвещание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase