Снимка: Reuters

Две жени са станали жертви на телефонни измами за общо 12 000 лв., съобщават от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Сигналите за измамите са получени на 15 май. Установено е, че ден по-рано, по класическа схема за измама, от 79-годишна жена от областния град са взети около 10 200 лв. При друг случай в същия ден, 57-годишна жителка на Благоевград е ощетена със сумата от 1 800 лв.

В случаите е използвана схемата, при която лица представящи се за полицейски служители въвеждат в заблуждение потърпевшите, като им искат парични суми като помощ за залавяне на телефонни измамници.

ОДМВР - Благоевград за пореден път призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми.

При провеждането на полицейски операции няма утвърдена практика полицейските служители да искат лични парични средства и ценности от гражданите.

За предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни или банкови сметки е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase