Снимка: МВР

Общ преглед
Служители на сектор "Трафик на културни ценности" - ГДБОП съвместно с колеги от териториалните звена в Плевен, Враца и Монтана проведоха операция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, извършвала незаконни археологически разкопки на територията на обект Улпиа Ескус, до плевенското село Гиген и в околността.

Петимата от групата са извършвали и нелегални търговски сделки с придобитите при иманярските разкопки паметници на културата. Преди пристъпването към полицейските действия днес, групата е наблюдавана от около четири месеца.

В хода на операцията са иззети мраморна статуя вероятно на богинята Афродита, с височина 2 м , около 200 различни антични римски  монети  - между които денари и сестерции, малки метални статуетки, фрагменти от златни апликации от конска амуниция, оброчни плочки на боговете Асклепий и Хигия.

При полицейските действия са иззети и пет металотърсача, както и парчета от глинени съдове и фрагменти от други антични вещи и фигурки - общо 53.

Изяснено е, че организатори на групата са братята Н. П. на 49 г. и П. П. - 31 г. от с. Гиген. С тях в групата е и З. К. на 46г. от град Гулянци, област Плевен, Г. Ц. - 49 г. от врачанското село Михайлово и 59-годишния Г. Д. от гр.Пордим. Първите трима са известни на органите на реда за иманярство и незаконна търговия с културни ценности.

Статуята е намерена закопана в двора на къщата на братята в Гиген. По информация до момента мраморната скулптура вероятно е била изровена в периода 2006-2007 г. от земите на Улпиа Ескус, а по-късно укрита до намирането на подходящи клиенти.

Предстои уникалната находка да бъде транспортирана към Плевенския окръжен музей с охрана от МВР, както и да бъдат насрочени експертизи на откритите културни ценности. Петимата са задържани за 24 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар