Снимка: Reuters, архив

Младши сътрудник от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерство на икономиката и негов съучастник са с повдигнати обвинения за измама и са задържани за срок до 72 часа, съобщиха от Прокуратурата на Р България.

Днес се проведе специализираната операция под ръководството на Спецзвено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура и ДАНС.

Сигнал от министъра на икономиката до председателя на ДАНС е поводът, заради който е извършена операцията.

В хода на разследването е установено, че служителят на Министерството и съучастникът му обещавали на кандидати по процедура "Енергийна ефективност", че ще съдействат представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране. Условието било - срещу процент от сумата.

С разрешение на Софийски градски съд са извършени претърсвания и изземвания на три адреса в София, един от които е в служебно помещение в Министерство на икономиката. При извършените действия са намерени и иззети книжа и предмети, компютърни конфигурации и др., имащи значение за престъпната дейност.

Двамата извършители са задържани за срок до 72 часа. Установено е, че съучастникът се представял пред кандидат-бенефициентите за длъжностно лице от Министерство на икономиката. Той е осъждан многократно, в това число и за престъпления против собствеността.


 

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 5 години

Бушоните изгоряха, но такова е предназначението им.

2

Анонимен

преди 5 години

И с тези двама въшкари си измиха очите?!

1

Анонимен

преди 5 години

Ха-ха, нищо ново!!! Герберастията е национална болест.