Снимка: Wikipedia
fallback

Съществуват организирани престъпни групи по най-различни дейности, но престъпността е различна от начина, по който е била структурирана преди 7-8 години. Сегашните групировки са се специализирали в определена дейност, вече няма силови групировки. Това обясни директорът на Главната дирекция за Борба с организираната престъпност главен комисар Ивайло Спиридонов в интервю за БНР.

Oще по темата

По думите му съществуват групи в почти всеки един регион, които тормозят местното население, и това е една от основните ни задачи – да елиминираме тези групи.

Директорът на ГДБОП заяви, че се надява съвсем скоро да има задържани за отвличането на 25-годишния Адриан Златков.

"Отвличането на Адриан Златков беше факт. В МВР има създаден екип за работа и този екип е от най-добрите служители от абсолютно всички оперативни структури. Екипът към момента работи доста добре. Аз съм оптимист за изхода от работата по този случай, от това, което знам, че колегите са достигнали. Надявам се в най-кратки срокове да имаме и задържани", заяви той.

По думите му българските престъпници не странят от международната организирана престъпност. ГДБОП има информация, че българи продължават да участват в международния трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, но те основно са на ниско и средно ниво.

"Основно по линия на трафика на кокаин български граждани са замесени в логистиката – пренасянето през океана, впоследствие с моторни превозни средства, пренасяне на парични средства и така нататък", отбеляза гл. комисар Спиридонов.

Той посочи, че в страната се произвеждат малки количества амфетамини, предназначени основно за продажба у нас.

Спиридонов изтъкна, че контрабандата в страната е намаляла за поредна година и вече е около 7%.

Около 65-70% от контрабандния внос в страната е на цигари и затова основните усилия за пресичането на контрабандата са насочени натам.

Цигарите идват предимно от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Забелязва се и явлението "мравчена търговия" – цели фамилии от пограничните райони минават границата по няколко пъти на ден и всеки път внасят малко количество цигари, които са по-евтини в съседните страни заради по-малкия акциз.

Директорът на ГДБОП отчете, че образуваните досъдебни производства са в пъти повече, откакто структурата е върната в МВР през 2015-а.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Anatoli73

преди 6 години

Zasnto nikoi dosega nee pipna Slavcho Xristov kak ot edin obiknoven restorant stana miliarder po vremeto na Kostov nee samo toi vsichki apetitni otrasli na darjavata se kupixa na beztsenitsa I sxemi koito te samisigi sazdadoxa po vreme na tiaxnoto uoravlenie ebaxti tapia I naiven narod imame

57

Анонимен

преди 6 години

ВИС и СИК бяха създадени от БКП-разбирай БСП комунисти.Мутрите контролирани от партийната милиция ДС по брутален начин помагаха партийните другари да ограбят средствата за производство на България.Тоя да не се прави на мома неощипана,защото и МВР си затваряше очите за пирамиди,контрабанда,корупция и т.н.Сега под натиска на ЕС ще избистрят закон за корупцията бля бля бля ала Бисеров,Масларова,Р.Овч,Сергей(излъсквача имиджа на България,при което се завъртяха едни милиони в сметката на любовницата

56

Тапанара

преди 6 години

И боянската *** Митко Селекта да бъде арестуван за взломни кражби той тормози от години дребният бизнес в София с набезите си по малките магазинчета и складове с *** си група затвор за всички кокошкари като него трябва да лежат в пандиза щом посяга на хляба на отрудените и обикновени хора

fallback