Снимка: "24 часа"

Двете българки, задържани преди десетина дни за стопанисване на публичен дом в Брюксел, дадоха съгласие да бъдат екстрадирани в Белгия. Стефка Йорданова и Светла Захариева от Тутракан бяха прибрани на топло след получаването на европейски заповеди за ареста им.

От около година властите в Белгия имат образувано наказателното производство срещу организирана престъпна група от български граждани за извършени от тях престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари. Установено било, че именно 76-годишната Стефка Йорданова била лидерката.

Общ преглед

Тя и семейството пребивавали там от около двайсетина години. Стефка стопанисвала публичен дом в Брюксел.

При претърсванията на пет адреса в Силистренско са били иззети документи, в това число и нотариални актове, вносни бележки, извлечения от банкови сметки, банкови преводи, над 164 000 евро и близо 600 лева, мобилни телефони, лаптоп, канабис и други вещи и предмети, съотносими към предмета на разследване.

Разпитани били свидетели и жертви на престъпната схема.

Пред състав на Окръжния съд в Силистра и двете се съгласиха да бъдат екстрадирани в Белгия, като по този начин се надяват там на това да бъде погледнато с добро око. Разликата между доброволното предаване и съдебно решение за екстрадация, е че те се отказват от принципа на особеността. Това означава, че когато бъдат предадени на другата държава, могат да бъдат преследвани и за други престъпления, не само за тези, които са посочени в европейската заповед за задържане.

Имат на разположение три дни, за да обмислят изявлението си. Ако в рамките на това време се откажат от доброволното предаване, процедурата ще започне отначало. Ново заседание и нов съдебен състав ще се произнесат, като двете вече няма да имат право на доброволно предаване и съдебното решение ще е окончателно.

В съдебната зала Стефка заяви, че е невинна по описаните обвинения. Че е работела за други хора. Спомена дори, че имало намесен и федерален полицейски служител. През цялото време повтаряше, че трябва да се отиде на място в Брюксел - там щяло да стане ясно.

Адвокатът на тутраканките Трифон Станев заяви, че разчита на справедлив процес в Кралство Белгия.

Тутраканци си спомнят, че Стефка е работела до 1989 година в БНБ, разказва "24 часа". След това с цялото си семейство е заминала за Белгия. Има двама синове и една дъщеря. Единият от синовете й е бил инспектор в ДСК, но и той е заминал при майка си. В Тутракан имат триетажна къща, до паметника на Таньо войвода. На витрини за проститутки оприличават хората в града постройките на фамилията. Светла Захариева пък имала магазин в Тутракан, който държала със съпруга си. Сега бил отдаден под наем на други хора.

Дъщерята на Светла пък била омъжена за единия от внуците на Стефка.

Не липсват и коментари, че било крайно време двете жени да бъдат арестувани. Всички в родния им град се оказва, че са знаели за свързаността им с най-древната професия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase