Снимка: Bulgaria ON AIR

37-годишният Владимир Стоянов, който бе задържан за побой над лекарка в "Шейново", отрича да е виновен. Това съобщиха от Районната прокуратура.

Стоянов е привлечен като обвиняем за нанасяне на телесна повреда на медицински специалист. 

Още по темата

Днес предстои да се внесе иск за най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

"Владимир Стоянов не се признава за виновен и отрича да е пребивал д-р  Албена Гагова. Ако бъде доказана вината му, го очакват от 1 до 5 години затвор", каза говорителят на Районната прокуратура в София Виолета Желева пред Bulgaria ON AIR.

"Към момента мъжът се води безработен. Има две осъждания за 3 престъпления през 2002 и 2000 г. за грабеж и незаконно влизане на територията на България. Има 3 висящи дела – необмислен палеж, грабеж и незаконно подпомагане на бежанци да живеят на територията на страната", допълни тя.

Според ексздравния министър Радослав Гайдарски в случая с пребитата д-р Албена Гагова става дума за криминално проявена личност с многократно повдигнати дела, а жената е могла спокойно да загине.

Пред Bulgaria ON AIR  той обяви, че на д-р Гагова е нанесена тежка травма, която не може да бъде квалифицрана като лека, нито пък средна.

"Била е в безсъзнание дълго време и е намерена в безпомощно състояние. Това трябва да премине към тежък криминален случай", настоя проф. Гайдарски в "България сутрин".

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев призова за най-голямата строгост на закона, за да се предотвратят такива случаи.

"На мен това повече ми прилича на опит за убийство и нехайство", отбеляза той.

"Трябва да информираме обществото, че това е недопустимо и всеки такъв случай няма да бъде толериран. Човекът няма да се измъкне и ще си получи наказанието", каза още д-р Хасърджиев.

Той посочи, че агресията срещу медицински лица не е български феномен. "Миналата седмица бях в лондонска болница, където навсякъде имаше плакати против агресията срещу медиците. Освен с чисто законовите мерки, там се опитват и кампанийно да водят диалог с пациенти и лекари", обясни той.

Проф. Радослав Гайдарски се върна на конкретния случай в "Шейново" и поясни, че д-р Гагова не е имала права да даде остатъчната плацента. По думите му самият директор не може веднага да реши проблема и прокурорите трябва да обърнат внимание на този факт.

"Този човек трябва да си получи заслуженото. Трябва да бъдат предприети законови мерки. На този случай трябва да се погледне с най-голяма строгост и подобно нещо да не се повтаря", заключи бившият здравен министър.

След заседанието на лекарите от "Шейново" се разбра, че протестът им първоначално ще бъде символичен, пред сградата на болницата.

Всички лекари ще бъдат цял ден с лентичка с посланието "Не на насилието в здравеопазването".

"Агресията срещу лекар е символ на човешка примитивност. Тежкият побой над д-р Гагова е поредният изблик на насилие срещу медик. Лекарите са тези, които спасяват животи и ние няма да останем бездушни, щом става дума за тяхната безопасност", заявиха от Българския лекарски съюз.

Подкрепа към протеста пред сградата на "Шейново" изказа и директорът на болница "Света София" д-р Коларова.

"Това е едно нецивилизовано и потресаващо действие на насилие срещу лекар. Прекалено е ниско и е далеч от възприемането за света. Такива действия са недопустими в една държава, която се брои за цивилизована. Нека не забравяме, че лекарската професия е част от държавната сигурност", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase