Снимка: Dnes.bg

1000 лева бърза печалба отнеха живота на девет бежанци и 16-годишен криминално-проявен младеж, част от канал за трафик на мигранти през страната ни за Западна Европа.

Толкова е била обещаната тарифа на Трайчо, който вряза буса си в дърво на 98-ия километър от магистрала "Тракия".

При катастрофата на място починаха девет чужденци, а други осем се озоваха с тежки наранявания в болницата. Трайчо, който въпреки възрастта си имал няколко криминални прояви, последната от които за кражба и грабеж през януари, също намерил смъртта си, провиснал през разбитата предница на микробуса.

Още по темата

Моментално започналото разследване показало, че момчето, което е било от ромски произход, се е включило в канал за трафик на мигранти. Обещали му да изкара бързо 1000 лева.

Дали му обаче само 300, а останалите щял да получи след това - като закара чужденците до София.

Според първоначалните данни на разледващите един курс струвал 10 000 евро, от тях 9500 вземали каналджиите, пише "Монитор".

Първоначалните данни са, че каналът започвал от изоставеното село Сив кладенец, което граничело едновременно и с Турция, и с Гърция. Разделяло ги само река Луда река.

Всички пътували в микробуса ковчег са били млади мъже без документи. Според показания на оцелелите в катастрофата те били от Пакистан и Афганистан, имало и един от Сирия.

Цял ден вчера служители на звено "Миграция" към областната дирекция на МВР в Пазарджик разговаряха с ранените, за да установят от къде точно са влезли в страната и кой е поел тяхното транспортиране през България.

Полицията работи по три версии за тежката катастрофа. Най-вероятно непълнолетният шофьор е заспал на волана. Не се изключват обаче и други две версии - техническа неизправност на микробуса или друг автомобил, причинил инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase