Снимка: архив Reuters

Двама македонци, единият от които е митнически служител, бяха задържани при мащабната операция на ГДБОП по подозрение, че са източвали бюджета на държавата ни през Агенция "Митници", след като са заразили системата с вирус.

Заедно с тях с белезници се оказали още 21 души. Трима от тях са български митничари. Акцията се е провела в София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина и е била под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Разследването по групата, която се предполага, че обхваща и други страни, е започнало още през юни 2015 година след сигнал от Агенция "Митници". Служителите забелязали, че в системата се отчита транзит на товари, които никога не са съществували. Освен това на документи минавали през границите ни и камиони, които никога не са стъпвали на пунктовете.

Оказало се, че това се прави, за да може да се приспада след това ДДС за търговия и сделки с други страни, както е по закон.

Все още не са ясни щетите, които са нанесли бандитите, които ползвали услугите и на хакери, стана ясно от думите на Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, във връзка с операцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Разследването на антимафиотите продължава и в рамките на други държави, една от които е Македония.
 
Трима от 23-та задържани са действащи служители на Агенция "Митници". Освен личните им обиски, в момента се извършват претърсвания и изземвания на банкови касети, тъй като в домовете им са установени множество ключове от такива сейфове. До момента е проверена една касета на действащ митнически служител от Агенция "Митници" и в нея е открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 30-40 златни монети, като е възможно тези пари да са с престъпен произход.

"До настоящия момента са извършени повече от 100 процесуално-следствени действия – обиски, изземвания и други и са задържани 23 лица”, обясни Арнаудова.

Престъпната дейност се е случвала благодарение на уменията на млад компютърен специалист /21-22г./, който е създал специален софтуер, прехвърлял го е на флашки, предавал ги е на определени хора и е създал възможност чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на митниците и да се приключват различни транзити.

Приключвани били транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.

Автомобилът е трябвало да премине през територията на България и да излезе от определен митнически пункт, завладян от хакерската атака. Последствията от това са, че напускайки България, след закриване на транзита на българо – македонската граница например, следва възстановяване на ДДС и акциз на изпращача, като мита не се събират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase