Снимка: архив, Булфото
fallback

Районият съд в Пловдив решава днес дали бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев е виновен за сексуално насилие над 16-годишна ученичка. Ако бъде призната вината му, го заплашва затвор от 3 до 10 г.

59-годишният Евстатиев е зад решетките вече близо година и 4 месеца и въпреки многобройните опити да бъде пуснат под гаранция различни съдебни състави в Панагюрище и Пловдив отказаха да променят мярката му за неотклонение "задържане под стража".

Делото срещу Евстатиев започна през октомври м.г. в Пловдив, след като се оказа, че в Панагюрище няма съдия, който да го гледа. Наличните магистрати са участвали в делата по мерките му за неотклонение, а съдиите в районния съд на Пазарджик си направиха отвод с мотив, че се познават с подсъдимия, през годините са общували с него и няма да бъдат безпристрастни в решението си.

Oще по темата

Евстатиев ще отговаря за това, че е поканил младото момиче в офиса си, което му е имало пълно доверие, тъй като неговата майка е била секретарка на бившия кмет. Момичето е искало да стане юрист и е имало пълно доверие на чичо си Иван, който е доктор по право. Евстатиев кани ученичката в хотелската си стая, за да поговорят за бъдещото ѝ следване в Юридическия факултет. Девойката се съгласява и тръгва с него.

В стаята си бившият кмет черпи гостенката с водка. Двамата изпиват една бутилка и начеват втора. За свикналия Евстатиев това не е проблем, но младото момиче е много пияно и неадекватно.

Вероятно поради това, когато Евстатиев я разсъблича и прониква в нея, Ирена не оказва съпротива. В рамките на прекараните няколко часа в хотелската стая момичето повръща, заспива и се пробужда.

Малко след 18 ч Иван Евстатиев качва все още пияната гостенка на джипа си и я откарва до дома ѝ. Сваля я пред входната врата и заръчва в никакъв случай да не казва, че е била с него, а да излъже родителите си, че е била с приятелка.

В същото време родителите на момичето вече са започнали да я търсят, обезпокоени, че не се е прибрала след училище. Дори се обаждат в полицията. Когато Ирена се прибира, те са потресени от вида ѝ. Тя е видимо неадекватна, със следи от повръщано по дрехите и косата, разчорлена и с кръв по устата.

Под натиска на семейството си Ирена признава, че е била с Евстатиев и разказва какво се е случило. Още същата вечер тя е освидетелствана от съдебния лекар д-р Ангел Фингаров. Според подписания от него протокол момичето е било изнасилено и е било девствено.

На следващия ден Евстатиев е задържан от полицията в хотелската си стая след жалба на Ирена Белухова, че е била изнасилена. Още щом разбира защо го арестуват, той признава, че е спал с Ирена, но според показанията му е било доброволно.

Срещу Евстатиев има повдигнато и второ обвинение - че е напил непълнолетно момиче и се е възползвал. Той отново повтаря, че е било доброволно. Тази теза обвиняемият поддържа и до момента и категорично не се признава за виновен за извършено престъпление.

Евстатиев получи микроинсулт и бе настанен в болницата в Пазарджик. За влошеното му здраве говори неговата адвокатка Ташкена Колчева. Тя първа съобщава, че клиентът ѝ е развил и психично заболяване, отказва да говори и общува с когото и да било, видимо е неадекватен и се нуждае от спешно лечение заради реална опасност за живота му.

В рамките на защитата си адвокат Колчева поддържа становище, че извършеното от клиента ѝ е морално укоримо, но няма извършено престъпление от негова страна. Защитничката дори обвинява съда, че действа под обществен натиск и поради това не освобождава Евстатиев от ареста.

След изписването от болницата лечението на подсъдимия продължава в ареста въпреки жалбите на адвоката му. При появата му през октомври м.г. пред Пловдивския районен съд се видя, че Евстатиев рязко е отслабнал в ареста, като е загубил около 40 кг от теглото си.

Въпреки твърденията на адвокат Колчева, че той е неадекватен и няма представа какво му се случва, според съдебномедицинската и психиатрична експертиза, представена пред съда на 25 април, Евстатиев е психически и физически здрав и може да участва в делото.

Поруганата от него Ирена все още не може да се отърси от преживянато. Продължаващият вече 7 месеца съдебен процес бе взривен в самия му край. Скандалът предизвикаха показанията на съдебния лекар д-р Ангел Фингаров.

Според тях при прегледа на 16-годишното момиче на 15 януари 2016 г. той е установил стара дефлорация. В подписания от него протокол обаче е отразено, че до половия акт с Евстатиев ученичката е била девствена, пише "24 часа".

Фингаров твърди, че само е подписал протокола, без да го попълва. Въпреки че това пряко не може да повлияе върху решението на съда виновен ли е Евстатиев, или не, остава нотка на съмнение към проведеното разследване и събраните доказателства.

В момента единственото сигурно е, че каквато и да е присъдата на бившия кмет, тя ще бъде обжалвана от една от двете страни на по-висша инстанция. Възхода и падението си Евстатиев дължи преди всичко на себе си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 7 години

Ако осъдят дядката както е тръгнало, въпроса е, колко от 10 хилки ще кихне семейството на съдиите?

9

Анонимен

преди 7 години

Няма доброволен секс. Винаги преди това има уговорка за пари, облаги или друга изгода. Кой прави секс в днешни времена заради самия секс ?! Вижте западния свят - нали към него се стремите...

8

Анонимен

преди 7 години

Абе хора, щото е *** значи ръчка наляво и надясно. Ако е гербераст не ръчка, пие боза и ме бара жените. Бойко ги снимал в кабинета си как правят секс и го обсъждал после с охраната, но той е ангел??? Изнасилването е сложно деяние за доказване. Трябват доказателства от мястото на извършвaнето. Но често има случаи след доброволен секс да се повдига обвинение за едно нещо, за пари. Семейството иска 10 хилки. Ние тук можем да си говорим каквото искаме, доказателствата, ако има такива определят!

fallback