Снимка: Dnes.bg

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство и рекет, действала в района на Враца и Вършец, съобщиха от МВР.

Стефан И., Радослав Р., Светослав М., Дилян М. и Димитър П. са задържани на 17 април 2017 г.

Четирима от тях са задържани във Враца, а петият – на Летище София, при опит да напусне страната. От МВР напомниха, че при съвместни операции на ГДБОП и прокуратурата вече бяха разбити подобни престъпни групи в село Галиче, Сливен и Разград.

Според събраните до момента доказателства 5-членната група във Враца е действала от януари 2009 г. Предоставяла е кредити, предимно неголеми суми с високи лихви на малоимотни хора от града и околността, като спрямо нередовните платци е прилагала силови действия.

Освен със заплахи и физическо насилие, участниците в групата често "стимулирали" длъжниците да възстановят взетото и лихвите с палежи на имоти и автомобили.

о момента не е известен броят на пострадалите от групата. Над 10 от тях вече са дали обяснения пред разследващите, в т.ч. пред съдия. При извършените претърсвания и изземвания са събрани достатъчно доказателства за престъпната дейност на групата. Част от тях са събрани чрез прилагане на сересета.

Само един от петимата задържани – Димитър П., е с чисто съдебно минало. Те са задържани за 72 часа и обвинението ще поиска постоянен арест.
 

Коментари Напиши коментар

3

бай миле

преди 4 години

Рекет даден...рекет приет

2

Анонимен

преди 4 години

Търсете виновниците и тях ги осъдете а не тези кокошкари. Каква е причината да се появат тези лихварчета задавали ли сте си въпроса? Защо тези лихварчета ги нямаше по ТАТОВО време? Ами защото всички си имаха достойно заплащане отговарящо на потребностите им. А сега при тази безработица и работещи бедни за тези лихварчета има почва за развиване. Като нямате пари да си купите на децата хляб какво правите? Ами търсите заем да им купите хлебец да не умрът от глад. Е кой е виновен това да се случва?

1

Анонимен

преди 4 години

Защо чак сега !? В Галиче от години пищят но ,глас в пустиня !?