Снимка: архив Булфото

ГДБОП и Спецпрокуратурата задържаха опасни и жестоки лихвари, заплашвали и били десетки длъжници. На петимата от престъпната група са повдигнати обвинения.

Бандитите са били спипани в Сливен, съобщиха от прокуратурата.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2016 г. Близо 30 са свидетелите, които са пострадали и са свидетелствали срещу престъпниците.

Потърпевшите разказали, че групата давала заеми, предимно от 500 и 1000 лева, на бедни хора от Сливен и района срещу високи лихви.

При най-малко забавяне на плащанията следвали заплахи и побоища. Нерядко членове на групата нахълтвали в домовете на длъжниците и "прибирали" телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат "инвестицията си" заедно с лихвите.

Двама от лихварите са осъждани многократно. У тях била намерена и марихуана.

"Събрани са множество доказателства относно структурата на престъпната група и функциите на всеки от участниците в нея. Продължава установяването на пострадали от престъпната дейност на групата", съобщиха от прокуратурата.

Вчера специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение "Задържане под стража" на трима от бандитите – на ръководителя Йордан Божириков, на Даниел Вълчев и Светослав Саръиванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase