Снимка: архив Булфото

3239 автомобила са били откраднати миналата година. Едва 10 процента от извършителите са били спипани и са им повдигнати обвинения.

Това соци статистиката на полицията, цитирана от БНТ.

Броят на откраднатите миналата година коли е намалял с почти 20% в сравнение с 2015 година. Тогава задигнатите автомобили са били 4018.

Още по темата
Най-много се крадат колите немски марки, но те са и най-много по улиците ни. Автомобилите, които са на повече от 10 години, се разфасоват за авточасти, а по-луксозните се препродават, най вече в чужина.

Най-много се крадат коли в големите градове – в София, Пловдив, Варна и Бургас. През миналата година в София са задигнати 1851 автомобила, във Варна – 368, в Бургас – 228, а в Пловдив 136.

Разбитите с цел кражба през миналата година автомобили са 5285, показва още статистиката.

"Най-ефективната защита си остава имобилайзера", обясни автомобилният състезател Румен Дунев. Това са допълнителните устройства, които се добавят към блокировката на автомаичната скоростна кутия и към запалването на автомобила.

"Производителите също слагат заводски имобилайзери, но крадците имат толкова съвършени уреди, че буквално за няколко минути могат да разкодират оригиналния имобилайзер", обясни Дунев.

Затова все повече клиенти поръчвали допълнителни имобилайзери, за разбиването на които на крадците ще им трябват поне четири часа. Тяхната цела била между 200 и 300 лв.

Срещу кражбата на фарове се използвали болтове без глава, с които те се укрепвали специално.

"Катализаторите също често се крадат, ние ги защитаваме с много високо якостна тел", каза още специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase