Снимка: архив, Reuters

Данъчни служители запечатаха магазин за хранителни стоки в добричкото село Зърнево, отчел оборот от 30 стотинки за близо два месеца, съобщиха от офиса на НАП-Добрич.

"Усложнените зимни условия и трудната проходимост на пътищата в Добруджа изкушиха някои търговци в отдалечените населени места да не отчитат на касовите апарати извършените продажби", коментира Красимир Павлов, старши експерт в звено "Комуникации".

Нарушението в магазина в село Зърнево е установено в периода от началото на декември 2016 година до 25 януари 2017 година при дистанционното наблюдение на фискалните устройства.

Данъчните инспектори установяват на място, че в магазина се извършват продажби, но те не се отчитат на касовия апарат. Обектът е запечатан за срок от 14 дни, а на търговеца е съставен акт за административно нарушение, посочват от местната приходна администрация.

През януари данъчните служители са проверили 22 обекта в Добрич като са съставили осем акта за нарушения, от които три са за неиздаване на касови бележки. В Добрич общо са под наблюдение 6682 фискални устройства, информират от офиса.

Освен големите търговски обекти и магазини за хранителни стоки, както и заведения за обществено хранене, данъчните служители следят оборотите и на 115 фризьорски салона, 55 магазина и щандове за цветя, 49 автомивки. Дистанционно се наблюдават оборотите и на 13 златарски ателиета, 12 фитнес зали, 11 обменни бюра, 8 погребални агенции и други.

От НАП-Добрич напомнят, че имуществената санкция за неиздаване на касова бележка е от 500 до 2000 лева за юридически лица и еднолични търговци. Търговците рискуват и обектите им да бъдат запечатани за срок до 30 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase