Снимка: bgonair.bg
fallback

Опити за разобличаване на лъжата са се правили още в далечното ни минало. В древността блюстителите на реда са давали брашно на заподозрените в измама. Смятало се е, че устата на виновника ще пресъхне, заедно с брашното.

Към днешна дата, благодарение на новите технологии, могат да бъдат направени много по-коректни изследвания. Според международната статистика с полиграфа ние научаваме истината с точност над 97%.

За да се ограничат корупционните практики в системата на МВР, висшите полицаи ще сядат на подобен детектор. Всички ръководители на служби, отдели и сектори във вътрешното ведомство ще бъдат тествани с полиграф до края на годината. Но доколко тези методи ще бъдат ефективни?

"Преди години подобен род услуги оказваше Института по психология с една система, през която служители минаваха на оценка на психологическото състояние. Всъщност животът показа, че това е един инструмент, който поредните ръководители ползват, за да махнат хора, които не са им удобни", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Резултатите от полиграфа зависят и от опита на този, който задава въпросите.

"Полиграфът не може да сгреши, защото е замерващо устройство. Може да сгреши лицето, което ви изпитва, защото заключението от полиграфското изпитване се прави от този, който провежда теста, или от негов колега. Ако тези лица нямат достатъчно опит в практиката си, биха могли да дадат грешни резултати", каза и психофизиологът Виктор Дончев.

Според бившия главен секретар на МВР полифизиографът не е надежден способ за установяване на истината. Той може да бъде използван от психолозите, само за да провокира реакция у изследвания обект. Дава примери от историята.

"Най-големите шпиони редовно са минавали на полифизиограф и той е давал оценка, че те са лоялни и не са предатели", аргументира се Николай Радулов.

Според психофизиолози обаче тестването на служителите в МВР може да има ползотворен ефект.

"Респектът от това, че ежегодно ще бъдеш подлаган на полиграф, би предотвратил приемането на подкуп в бъдеще време. Веднъж използвайки полиграфа, бихме могли да проверим дали има извършване на незаконни дела в миналото, и второ, да предотвратим извършването им в бъдеще", заключи Виктор Дончев.

Работещите с полиграф разказват, че напоследък зачестяват случаите, в които заподозрени в престъпление биват подлагани на детектор. Резултатите се използват от полицията за насоки, но не важат пред съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Вера Колева

преди 7 години

Нека всеки ,наричащ себе си Честен Полицай ,да се изправи пред полиграфа, в присъствието на граждани! Да видим тогава дали лица като служителя Николай Чернев, ще имат същата смелост да ги погледат в очите и да кажат "аз не съм корумпиран"!

14

Анонимен

преди 7 години

Съдилищата и сега не признават полиграфа, като доказателство, а специално на българския съд не може да се разчита - ако въведем полиграфа, той ще изпадне в едната крайност, ще се превърне в Народен Съд и ще започне да осъжда невинни хора.По-скоро нека се правят по-чести психотестове на полицаите! от това има смисъл

13

Не

преди 7 години

Полиграфът не е доказателство. - в 5 до 8 проценат от случаите бърка, а това е много. Ако си нервен може да те изкара лъжец, а ако някой е със спокойно съзнание - например юога, дзен монах или въобще човек с много стабилна психика, може да излъже на всички въпроси и да не го хванат. също така е важно дали кожата ти се поти или не се поти.

fallback