Снимка: Булфото, архив
fallback

През 2016 г. регистрираните телефонни измами са 680, което е с 200 по-малко в сравнение с 2015 г. Разкритите от тях са близо 150, което пък е около 10%.

Oще по темата

Бизнесът на ало измамниците е изключително печеливш, призна инспектор Георги Несторов от сектор "Престъпления против собствеността" към ГД "Национална полиция".

125 хиляди лева даде възрастна жена от София на мошениците само преди месеци. Те са успели да я заблудят, че купува апартамент. Най-малката жертва на измама е 11-годишно момче, което се опитало да помогне на болен роднина, заблудено от измамник, който се представил за лекар.

"Разкриването на тези престъпления е изключително трудно, защото реалният извършител на измамата се намира в друго населено място, понякога на стотици километри от жертвата си", коментира Несторов пред Нова тв.

Има хора със стотици  регистрирани карти към мобилни оператори така че човекът от другата страна на телефона е абсолютно анонимен.

"Тази година можем да се похвалим с 4-5 души, които са знакови фигури в този мрачен бизнес. Пред държавата те се водят безработни, но е видно от начина им на живот, че са хора със средства", добави инспекторът.

Според него схемата винаги е една и съща, само сценариите са различни, а реално, изпълнителите на измамата са мулетата - хората, които отиват да вземат парите от потърпевшите.

Най-често се искат пари за спешна операция, за катастрофа с пострадало дете, за капаро за покупка на техника, а през тази година много добре проработи и схемата с мним полицай, който иска съдействие за залавянето на телефонни измамници.

"Не давайте пари на непознати. Няма държавна институция, която да ви поиска пари на ръка", посъветва инспектор Георги Несторов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Знаещ

преди 7 години

Променете Закона за СРС само в частта му за този вид престъпления и след няколко месеца проблема няма да съществува!!!!!!! С превантивна работа и медийни изяви явно не се получава, шока при контакта на жертвите, които са предимно възрастни хора е много голям и всичко разтръбено като предупреждения се забравя. Така ще бъде докато се залавят и наказват само "мулета" и се тръби успеваемост! на едно заловено муле идват пет нови!

33

ШАРАН БГ

преди 7 години

За смях ,подигравка и презрение в целия свят ни направиха нашите управници !! Те направиха всички български граждани "българи". Обикновеният трудов българин като си каже националността в Западна Европа, всички бягат от него като прокажен!! И го свързват само и единствено с престъпността ! Не става дума за висококвалифицираните и интелигентни хора....Помпете колкото си искате самочуствието ми като потомък на Симеона и Асеня - холандецът за миг го изтрива:"Ти не си българин - този *** е!"

32

Анонимен

преди 7 години

А то имало и разкриваемост! Ти да видиш!

fallback