Снимка: архив, Булфото
fallback

Синът на бизнесмена Иван Иванов, от чието хале в Северната промишлена зона в Пловдив бяха иззети 49 ползвани за битки питбули, си иска част от тях обратно. Константин е настоял пред прокуратурата да му бъдат върнати 14 от животните - майки с палетата им. Всички кучета бяха иззети от полицията на 29 октомври и в момента се намират в общинския кучешки приют в Пловдив.

По искането за връщане на част от иззетите животни Районната прократура е постановила отказ. Делото в момента се намира в пловдивския съд, тъй като бащата и синът жалят размера на паричните си гаранции, съобщава "Монитор".

Двамата бяха пуснати от ареста с гаранция за бащата от 5 000 лева, а за сина – 1000 лева, но сумите им се видели високи и тъй като имали процесуалното право да ги обжалват, го направили.

Според държавното обвинение питбулите не бива да бъдат връщани на обвиняемите, тъй като продължават активните процесуално-следствени действия с участието на кучетата.

На тях им е била назначена ветеринарно-медицинска експертиза, която трябва да установи травматичните увреждания на иззетите 49 животни, какви са причината и начинът на получаването им.

Бизнесменът Иван и синът му Константин са обвинени от прокуратурата за отглеждане на животни за провеждане на боеве, уточниха от държавното обвинение. Този 4 ноември наблюдаващият прокурор Елена Богданова лично извърши проверка в приюта с цел установяване на условията, при които пребивават животните.

На място е констатирано, че са създадени допълнителни приспособления с оглед специфичното поведение на кучетата и че се полагат специални грижи за малките питбулчета.

Отнемането на животните в полза на държавата може да стане само и единствено след постановяване на окончателен осъдителен съдебен акт от съответния компетентен съд.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 7 години

Кучешките боеве са форма на насилие над животните, който им причинява увреждания и дори смърт. Забрана, отнемане на животните, разрушаване на развъдника. Затвор за собствениците на развъдника, организаторите и играчите в кучешките боеве. Нека намалим насилието, в което буквално сме потопени.

24

Вълнаро

преди 7 години

Чакайте сега, питбулът е страхотно куче, обича деца, любвеобвилен е до глупост понякога.. когато е правилно възпитан.. рядко срещам добре обучени кучета от тази порода, значи има проблем със собствениците!

23

РГ

преди 7 години

Да ги държат 10 дни гладни и да му ги върнат всичките, не само 14. Ама да ги затворят на сигурно в халето. Ще се реши проблема с копеленцето а мастиите да ги евтанизират след това. Да гледаш такава *** порода, която става само за боища е кретеническо. Никой няма нужда нито от хората, дето ги отглеждат, нито от самите кучета.

fallback