Снимка: Dnes.bg

Както знаете ДАНС, МВР и службите за сигурност предотвратиха вчера крупна сделка за продажбата на милиони фалшиви евро. Около 13 милиона фалшиви банкноти бяха открити в язовир "Мечка" край Първомай.

"До момента има трима задържани. За един от тях наблюдаващият прокурор ще поиска постоянна мярка "задържане под стража". Вторият, който ни отведе до мястото, е с парична гаранция. Третият е задържан към момента за 24 часа", обясни пред Нова тв окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Още по темата

"Едното лице е реабилитирано в момента, другите двама не са осъждани. Касае се за земеделски производители. Не можем да говорим за хора от престъпния свят", допълни той.

Фалшивите банкноти са изработени в печатница в Първомай, разбита преди години от служителите на БОП и Окръжната прокуратура в Пловдив. Самите мъже не отричат това. Съответствието между истинските и фалшивите банкноти е 97%, тоест става въпрос за много добра изработка.

"В четвъртък при мен дойдоха служители от ДАНС, които съобщиха, че имат информация от техни източни, че се очаква в околностите на Първомай да бъде извършена сделка с фалшиви евро. След осуетяването на сделката три от лицата се укриха – един купувач и двама от тези, които смятаха да продадат част от банкнотите", обясни още Румен Попов.

След задържането на едно от лицата, които са предлагали парите, той е завел органите на полицията до язовира.

"Планирано е парите да бъдат укрити някъде в тази местност, защото са се движели само по черни пътища, предварително са сложили парите в найлонови чували. Част от тях бяха с допълнителни тежести – камъни и други предмети. Така че говорим за предварителен план", поясни Попов.

Единият от задържаните е 41-годишния Атанас А. У него са намерени 405 листа с отпечатани на всеки от тях по 6 купюра на банкноти с номинал от 500 евро, пише "24 часа". Общата им стойност е 1,215 млн. евро. Срещу същия задържан е повдигнато обвинение за това, че в дома си в пловдивското село Татарево е държал 13 ловни пушки. Оръжията са със заличени номера и са били откраднати през януари 2014 г. от магазин в Хасково. След удара търговският обект е бил подпален. Атанас е привлечен към наказателна отговорност и за притежаване на 3,2 г марихуана.

Вторият  – Румен Я. е на свобода с гаранция от 5000 лева, защото отвел полицаите до точното местоположение на парите.

Разследващите смятат, че намерените ментета са "отломки" от разбитата преди 6 години фабрика за фалшиви евро в Първомай на Петър Павлов-Растера, смятан за един от най-добрите майстори на подправена валута у нас.

Вероятно част от отпечатаните в печатницата му ментета са били скрити на различни места и се е изчаквало да бъдат пласирани. Експертите са забелязали, че иззетите пари от първомайската печатница и новооткритите имат един и същ "почерк" на майстора си. На банкнотите липсва ръкав от Халкидическия полуостров. Експертите смятат, че не е печатна грешка, а по-скоро своеобразен "подпис" на майстора.

"Ръкава Атон го нямаше на подправените евро от печатницата в Първомай, липсва и при тези, поради което сме почти сигурни, че идват от едно и също място", посочи прокурор Даскалов.

Според него от въпросната фабрика за фалшиви евро вероятно има още банкноти, които се укриват някъде. Парите са с изключително високо качество. Повечето от тях били без холограмни стикери. Такива обикновено се внасяли от Китай и се поставяли върху ментетата. От прокуратурата заявиха, че е възможно да има още арести.

Акцията в Пловдивско е поредният успешен удар срещу фалшификаторите на пари у нас. На 22 април нашите служби, подпомагани от Европол, удариха едновременно печатници за фалшиви евро в град Левски и свищовските села Деляновци и Козар Белене. И на трите места бяха открити машини, лазерни принтери, водни знаци, холограми, стикери, плаки, химикали и други материали за отпечатване на 100-еврови банкноти. Тогава бяха открити и готови за пласиране 24 хил. евро и заготовки за фалшиви банкноти за над 500 000 евро. Тогава експертите от Европол извършиха и сравнително изследване на откритите банкноти. Според тях парите били с изключително високо качество и имали степен на съответствие с действителните банкноти 9,7 по десетобалната оценителна система, въведена от Световната банка.

По думите им в ЕС били засечени само 350 банкноти с такова качество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase