Снимка: архив, Reuters

Служител в община Луковит бе арестуван и получи обвинение за лихварство, съобщиха от апелативната прокуратура във Велико Търново.

Разследването срещу Филип Вълчанов техник еколог, е за това, че е раздавал парични заеми на множество лица, срещу което ги е задължавал и е получавал лихва. Незаконната му дейност е продължила повече от пет години, според данните на държавното обвинение, цитирани от "Монитор".

Срещу Вълчанов и други длъжностни лица от общината в Луковит е извършена и проверка от ДАНС и окръжната прокуратура в Ловеч, затова че като длъжностни лица в съучастие са изготвяли документи с невярно съдържание - отчетни форми за назначаване на физически лица по шестмесечна програма за временна заетост, финансирана със средства от ЕС в размер на около 400 хил. лв.

Чрез това фиктивно назначаване на лица, неангажирани по проекта и дори живеещи в други населени места на страната общинарите са получавали и присвоявали средствата на вписаните от тях лица.

Според прокуратурата обвиняемите общинари са извършиили и присвояване на част от хранителни продукти, предназначени за социално слаби, като след това са продавали тези продукти на трети лица, а парите са присвоявали.

По делото са извършени претъсрвания и са иззети документи, вещи и др. свъзрани с разследването. От прокуратурата уточняват, че разследването продължава и предстои повдигане и на други обвинения.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 4 години

Ot koq partiq e kradeca-lixvar

4

анонимен

преди 4 години

еколог и лихвар и крадец чудесна комбинация за луковит бог високо
цар далеко

3

от диспансера

преди 4 години

После как да не отидеш и да им хвърлиш една гора бой - първо ти се молят: аман-заман дай пари. Ти майка, ти баща , каквото кажеш на всичко съм съгласен. " а като дойде време да си потърсиш заема - не вдигат телефона, мотаят те, не ти отварят врата и като го срешнеш и го натиснеш малко - отиват, оплакват се и виновния си ти.