Снимка: plymouthherald.co.uk

"Дано само с нея не се е случило най-лошото. Може пък да е станала жертва на трафика на хора. Нали сред приятелите ѝ във Facebook има и албанци, знаете те с какво се занимават", така си дава надежда Стоян, братът на изчезналата в Англия старозагорка Гергана Проданова.

Още по темата

38-годишната майка на 3 деца е в неизвестност и се издирва от 8 август т.г. До момента няма потвърждение тя да е открита жива или мъртва. Братът не е изненадан, че по подозрение в съпричастност към изчезването на сестра му в Англия е арестуван дългогодишният ѝ спътник в живота и баща на трите ѝ деца Костадин Костов, на 42 г.

Според него те са живели на съпружески начала. Имат три деца - две момченца и едно момиче, но мъжът припознал като родител само едното момче. Останалите се водят на името на майката, пише "24 часа".

Двамата се познават от малки - като деца са били съседи в село Оряховица. Там израстват, но мъжът е имал проблеми с алкохола и често е тормозил Гергана Проданова. По думите на брат й, тя е била торзомена от него, но не смеела да каже на полицията. Дори, когато той я е защитил, тя свидетелства срещу брат си и той влиза в затвора за 2 г. и 2 месеца.

Според Стоян Гергана отишла преди последната Коледа в Англия не толкова на гурбет, а за да избяга от тормоза на Костадин. Там се хванала на работа като камериерка в хотел в Ексетър, област Девън.

Станала близка приятелка с Тишо Тодоров от Лом, с когото се запознали в същия град. Сега този човек е основният свидетел на разследването, започнато от английските власти. Те посъветвали Тодоров да не говори пред медиите, но и неговата версия е, че Гергана дошла на Острова, за да се отърве от тормоза на Костадин, за когото говорят всички в Оряховица.

И в началото изглеждало, че е успяла, докато преди няколко месеца - през април, в Ексетър неочаквано пристигнал и самият Костадин. Той се опитал да я убеди, че вече не пие, че е друг човек и пожелал пак да заживеят заедно. Но този път Гергана предпочела Тишо.

А скандалите с Костадин продължили и в Англия - той не приемал новата ѝ връзка, ревнувал. Дори на 6 май - имения ден на Гергана, след празненството нарязал роклите, които си купила за празника. Българката била видяна за последно в турски мол в Ексетър на 4 август.

През уикенда не се явила на работа в хотела и колегите ѝ подали сигнал в полицията за изчезването - не отговаряла и на мобилния си телефон.

На 8 август според Тишо Костадин трябвало да напусне жилището на Гергана, при която се настанил в началото, и да започне работа. За намирането на тази работа Тишо съдействал. В Англия бе съобщено, че той е арестуван, след като дал противоречиви показания за изчезването на приятелката си и говорел неадекватни неща.

В същото време се знае, че трите деца са гледани от майката на Костадин в Стара Загора. “Ако се окаже, че бащата на децата има вина за изчезването на сестра ми и бъде осъден в чужбина, не зная какво предвижда законът за децата, ако и майка им не се появи”, чуди се Стоян. Поне по документи Ганка е баба само на едно от момчетата, другите се водели на името на Гергана.

“Ние с приятелката ми Радостина сме готови да вземем при нас момиченцето. За момчетата не зная”, категоричен е Стоян.

Сега близките на Гергана Проданова в България чакат развръзката на случая. По закон тя не може да бъде обявена за мъртва, докато не бъде открито тялото ѝ. Води се безследно изчезнала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase