Снимка: Bulgaria ON AIR

Турският гражданин Фарук Бекташ уби двама мотористи на пътя, след което бе пуснат под домашен арест и успя да се скрие от българския съд. В момента е обявен за издирване, като се предполага, че вече се е върнал в Турция.

Адвокат Марин Марковски и Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментираха конкретния казус и войната по пътищата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Това са непредпазливи деяния, не са умишлени. Самият закон не ги третира тежко, както умишлените убийства. Подходът не е елементарен - понеже е убиец, да отиде за 100 години в затвора. Трябваше да сложат гривни на контрола, както в САЩ и някои европейски страни", обясни адвокат Марковски.

Той уточни, че когато чужд гражданин извърши престъпление на територията на страната ни, е нормално той да няма постоянно местожителство, тъй като не е очаквал да се стигне до такъв инцидент. По закон няма пречка да сключи договор за наем след деянието и да има доказателство, че ще остане в България. Именно това направи и Фарук Бекташ, който след предоставянето на договор за наем, бе пуснат под домашен арест.

"Но това не задължава съда да определи домашен арест, преценката е на съдията", уточни Марин Марковски в студиото на телевизията.

"Това е много тежко престъпление, но не мога да коментирам решението на съда, тъй като не съм запозната с подробностите", обясни бившият говорител на КАТ Любка Маринова.

Тя разкри, че от началото на годината в България има 391 загинали при катастрофи.

Любка Маринова се обяви за спазване на закона и изпълнение на тежките наказания, а не само в тяхното налагане.

"С Румъния сме на първо място по загинали на пътя - по 95 човека на 1 млн. Трябва да се промени алгоритъмът на наказанията - първо плати, после жали", акцентира тя.

Адвокат Марковски добави, че проблемът с катастрофите ще се реши с много по-хубави пътища, отговорни хора и сериозни санкции в закона.

"Не спазваме правилниците, но срещу 500 евро глоба в Гърция нашите стават дисциплинирани като немски шофьори", посочи той и допълни, че санкцията трябва да съответства на деянието.

"При катастрофите не трябва да има много милост, защото има война на пътя и загиват хора. Звучи странно от думите на един адвокат, но говоря като гражданин", каза още Марин Марковски.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase