Снимка: архив, БулФото
fallback

Върховният касационен съд (ВКС) регистрира политическа партия ДОСТ, като отмени отказа на Софийския градски съд.

Oще по темата

Лидер на партията е бившият председател на ДПС Лютви Местан.

СГС отказа вписване на партията, с мотива, че тя се създава на етническа основа поради преобладаващия брой учредители с турски имена и поради етимологията на думата ДОСТ - "абревиатура с определен емоционален заряд, произтичащ от значението на чуждицата с турски произход - "приятел".

ВКС обаче не споделя тези съображения на първа инстанция, предаде БТА.

В мотивите си съдиите пишат, че тезата на СГС за най-вероятни действия на етническа или верска основа е само хипотетична.

Напълно произволен е и изводът за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записани в устава на партията, смятат от ВКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

БАБА КУНА

преди 7 години

РАБОТАТА Е ЯСНА, КОЕТО НЕ СТАВА С ПАРИ СТАВА С МНОГО ПАРИ.

74

Миро

преди 7 години

Е гати съда. Копие на държавата. Имам много приятели мюсюлмани - чудесни хора са. Но този който регистрира партията е измекярин и чужда ***. Не му вярвам. Нали той се скри в турското посолство. Така и ще направи отново когато стане напечено и ще остави хората от партията която е оглавил на произвола. Да вие познато това? Спомнете си за поведението на Георги Димитров и Васил Коларов след септемврийското въстание когато са избягали от репресиите и са оставили своите поддръжници на произвола

73

nina

преди 7 години

Чувам, предлагат Корман Исмаилов за президент-какво тогава ни е чудно,че регистрирахаоткровено турска партия?!Винаги съм казвала-жалко за прекрасната ни Родина,но такъвнарод като нашия няма никъде по света!

fallback