Снимка: Нова тв

45-годишният Бисер Петров е от София и е обвинен, че е измамил шестима души. Представя се за муле.

Преди да влезе в схемите с телефонните измами бил шофьор в градския транспорт, карал и такси. След като му взели книжката обаче останал без работа. Тогава в биографията му идва ред на измамите по телефона.

"Моята роля беше на муле, трябваше да събирам парите. Стана случайно с обява в интернет", разказа Бисер Петров пред Нова тв. Работи за човек, когото обаче никога не вижда - телефонистът. Той е и човекът, който координира мулетата и шофьорите. Бисер се обръща към него с името "Томов".

Още по темата

По думите му има цели квартали в населените места, в които живеят телефонни измамници. Най-тиражираните версии на телефониста са катастрофа или болест, а жертвите най-често са по-възрастни хора.

Парите Бисер оставял посред нощ под билборд, като ги затискал с камък. "И в кофа за боклук съм ги оставял, кой очаква, че там ще намери хиляди левове", разказва мулето.

"Версиите не знам как им ги ражда главата. Че близкият на човека е блъснал дете, че обаждащият се е полицай, че трябва да оправи нещата, но трябват много пари", допълва той.

Много хора даже настоявали Бисер да преброи парите, за да са сигурни, че дават точната сума. Той обаче винаги изчезвал бързо, никога нямал време. Казвал, че е спукал гума и бързал да тръгне.

"Жертвите са на около 60-62 годишни. И са толкова тъпи! Той им крещи, буквално им се кара, а те излизат, дават парите и аз изчезвам до минута. Наистина трябва да си малоумен, за да повярваш на това", казва измамникът.

"Наистина ме е гнус от себе си, защото тези хора излизаха разплакани, разтревожени, даваха ми парите, аз ги взимах и бягах", сподели Бисер.

Ако бъде признат за виновен, 45-годишният мъж може да лежи до 6 години в затвора.

"Това са групи, организирани на родов принцип. Такива има в градовете Левски и Градище, Плевенска област, а във Великотърновско са Горна Оряховица, Павликени и град Ветово в Русенска област", добави инспектор Стефан Попов.

За последните пет години нямаме осъден телефонен измамник на повече от 5 години. Над 50% са случаите, в които те получават само условни присъди. Това заяви пред Нова тв инспектор Стефан Попов от ГД "Национална полиция".

"Пари се връщат само за конкретното престъпление, за което ние ги задържаме. Това е трудно доказуемо, защото е дистанционно извършено престъпление. Веригата е такава, че мулето не знае кои са хората, които го пращат. Имаме редица случаи, в които потърпевшите даже не го виждат", допълни Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase