Божидар Кузманов. Снимка: МВР

Групата на Божидар Кузманов-Божо Кравата, която посрещна със стрелба Димитър Желязков-Митьо Очите на 8 юни тази година пред заведение в Слънчев бряг, е рекетирала таксиметрови шофьори да плащат по 4 хиляди лева на сезон, за да могат да паркират пред заведенията на Кравата в Слънчев бряг и Банско.

Това съобщи пред спецсъда наблюдаващият прокурор по делото за мерките за неотклонение на четирима от десетчленната организирана престъпна група, съобщава "Монитор". За неин ръководител се сочи Божо Кравата, който е неформален собственик на заведението "4 you" в Слънчев бряг и на дискотека в Банско.

Според разследването Кузманов е организирал въоръжена с огнестрелно и хладно оръжие банда за рекет, заплахи, продажба на наркотици, побои и унищожаване на чуждо имущество. Групата е действала от май 2013 г. до 8 юни тази година в Слънчев бряг и Банско, сочи разследването.

Още по темата

Жертви на престъпленията били хора с подобна дейност, както и таксиметрови шофьори. Те трябвало да плащат наем за паркиране, както и да водят клиенти в заведенията на Кравата. Една част от яките момчета дори изнудвала чужди туроператори да им осигуряват клиентела в кръчмите. Един от туроператорите отказал и бил пребит, а друг напуснал страната.

След екшъна на 8 юни тази година босът Кузманов, Данаил Петков и Марчо Марков избягаха и са обявени за издирване. Тодор Славов е задържан и обвинен, че е застрелял бодигарда на Митьо Очите Александър Алексиев.

А Георги Шиванчев и Радослав Димитров също са зад решетките по обвинение, че са стреляли срещу Димитър Желязков
 
След тежки операции в Бургас преди дни той беше преместен като частен пациент в софийска болница.
Пред спецсъда бяха изправени Димитър Николов, Иван Терзийски, Силви Николаев и Николай Иванов. Те бяха задържани по време на следствения експеримент на 28 юни тази година в ресторанта в Слънчев бряг, където стана екшънът.

Прокуратурата поиска оставането им в ареста заради обвиненията за рекет, както и с мотива, че на свобода има опасност те да се укрият. По делото има много свидетелски показания, сред които и на двама от туроператорите, а други двама свидетели са анонимни. И четиримата обвиняеми заявиха пред съда, че не са извършвали престъпления.

Терзийски дори обясни, че туроператори сами предлагали и извършвали закрилата им. Съдът остави в ареста и четиримата, с мотива ,че ако са на свобода има опасност да извършат друго престъпление.

"Митьо Очите влезе въоръжен и с бронежилетка. Виждаше се дръжката на пистолета. Тръгна към нас. Беше разярен като бик", каза пред журналисти Иван Терзийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase