Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Дигитални джебчии източват дебитни и кредитни карти от нищо неподозиращи граждани  на обществени места, МОЛ-ове, метро, градски транспорт. За това сигнализира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Надя Петрова от "Икономическа полиция".

Измамата става чрез мобилен ПОС терминал, който работи с Wi-Fi връзка или се свързва с мобилния телефон на жертвата, а разстоянието, което е необходимо, за да сработи устройството, е 15 сантиметра.

Максималната сума, която може да бъде открадната, е 25 лева. Именно затова често потърпевшите решават да не сигнализират за кражбата в полицията.

ПОС терминалът струва в порядъка на 500 и 800 долара и е китайско производство, разказа Надя Петрова. Продава се през интернет, а възвръщането на тези средства е доста бързо, обясни експертът.

С всеки терминал вървят параметри, които показват на каква честота работи, на какво разстояние прихваща карти и т.н.

От "Икономическа полиция" разработват защитни средства, които да предпазват картите да не бъде източвани, поясни още експертът.

Вече има опити да се копират и безконтактните карти за градския транспорт - тенденция, която се е засилила след увеличаването на цената на билетите на 1,60 лв., допълни Петрова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Фани

преди 7 години

Иначе относно предпазването, четох в чужбински аглоезични сайтове, че е достатъчно да си обвиеш картата с алуминиево фолио, дори домакинско ставало, защото тези апарати били с ниска мощност. Най-добре алуминиева или медна кутийка. А във връзка с SMS-известяването - някои банки вече не известявали за суми под 25 лв. Трябва да си преглеждате онлайн извлеченията от сметките всеки ден, най-сигурно по 2-3 пъти. Това поне все още е безплатно.

56

Фани

преди 7 години

Колко абсурдно -хората се опитват да се защитят от банките. Защо е необходимо банките да предлагат само такива карти? Нека да питат хората дали искат такива, или не, и да дават само на тези, които одобряват. Аз като разбрах, че са ми сменили картата с нова, безконтактна, говорих с банката си и те ми казаха с коя друга тяхна карта да си я сменя, щом толкова искам (не е безконтактна). Но тази смяна няма да ми е безплатна, трябва да ходя до банката - пари, време и нерви. За да е удобно на банките.

55

Св

преди 7 години

Освен това така и не разбрах при демонстрационната транзакция, която направи госпожата - къде отидоха парите. Тя спомена, че се регистрирал някъде ПОС терминала, но в коя банка, в коя сметка. Ако е нейна (щото спомена че ще си връща парите от демонстрацията), на чия фирма или юр. лице е регистрирана като е държ. служител, или коя фирма си е заложила името за подобна демонстрация. Като знаят толкова-що не ги ловят.Иска ми се да видя и 15 см безконтактна транзакция и то в движение за < от секунда.

fallback