Снимка: архив Bulphoto

Абитуриентите едва ли ще се стреснат от по-високите глоби, те са само една малка част от мерките, които трябва да се предприемат, коментира пред "Фокус" експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ комисар Алекси Стратиев.

Още по темата

По думите му, работата на полицията е не само да гарантира добър контрол по време на баловете, но и да подпомага провеждането на празниците.

"Пътната полиция подпомага провеждането на тези празници, като на много места се създава организация за безопасното придвижване на абитуриентите. Нека да разберем, че и това е нещото, което по някакъв начин ограничава произшествията", поясни той.

"Много е важен и контролът в последващите часове, тъй като тогава вече се размива и организацията, но тук споменавам и родителите. По никакъв начин на абитуриентите не им трябват автомобили. Родителите не би трябвало да позволяват те да ползват автомобил в празничната вечер", каза още експертът.

Алекси Стратиев коментира и новите правила за издаване на шофьорски книжки. Според него провеждането на изпити извън школите ще гарантира обективността на изпита и концентрацията на изпитите на едно място ще е предпоставка за засилени мерки срещу преписвачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase