Снимка: Impact Press Group, архив
fallback

107 870 престъпления са регистрирани в България през 2015 г. Общата регистрирана престъпност намалява с  5,4 % спрямо 2014 г. (114 004 регистрирани), и с 1,7% спрямо 2013 г. (109 744 регистрирани).

Нивото на разкриваемост се е увеличило с 4,4 пункта спрямо 2014 г. до 42%.

Това става ясно от данни на МВР, цитирани в Доклада за прилагане на закона и за дейността на разследващите органи и прокуратурата през 2015 г.

Доминират престъпленията против собствеността, които са 54,5% от общия брой престъпления, следват общоопасните с относителен дял 22,5%, икономическите - 10.5%, а тези против личността са 3,9%.

По-малко от една трета от посегателствата срещу собствеността са разкрити през миналата година, като все пак това е подобрение спрямо предходната година. Регистрираните грабежи са 784, а кражбите  – 14 818.

За тригодишния период се отчита намаление при регистрираните подвидове кражби – т. нар. джебчийска, взломна, домова, от офиси, от магазини, на части и вещи от МПС, както и на тяхната разкриваемост.

Посегателствата спрямо МПС нарастват със 7.6% и с 11% спрямо предходните две години.

От регистрираните 11360 икономически престъпления са били разкрити 3658 или малко над 32%.

С по-висока от средната разкриваемост са престъпленията против личността – 47,2%.
 
Като основни криминогенни фактори се посочват високото ниво на безработица, концентрацията на населението в големите градове и обезлюдяването на малките населени места.

"Със значителна степен на вероятност тези фактори ще запазят интензивността си, поради което криминогенната  обстановка няма да се промени съществено по отношение на битовата престъпност, особено в областите с  по-слабо икономическо развитие. За успешното противодействие на този вид престъпност е необходимо увеличаване на полицейското присъствие и въвеждане на системи за видеонаблюдение”, посочват авторите на доклада.

Според тях процесите в Близкия Изток могат да доведат до активизиране на трансграничната престъпност по линия на незаконно превеждане на лица през границата, трафик на хора и наркотици, контрабанда, изпиране на пари и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

gost

преди 8 години

искам да попитам пиленцето дето е на 46 години и един ден трудов стаж няма докога мисли да се подиграва на нормалните хора известни с други прякори пиленце не гледаи канчето на другия а гледаи в твоето

39

gost

преди 8 години

искам да попитам пиленцето дето е на 46 години и един ден трудов стаж няма докога мисли да се подиграва на нормалните хора известни с други прякори пиленце не гледаи канчето на другия а гледаи в твоето

38

Сп???нс

преди 8 години

миналата година в Испания безработицата намаляла с около 400 000 души , но с половин уста казаха че 500 000 са напуснали страната ..... Та същото и в БГ -всяка година населението се топи с 50 000 -нормално да намаляват и други неща --безработни , престъпност ..... само загиналите по пътищата се увеличават

fallback