Снимка: архив, Reuters

Прокуратурата подхваща доктора, който оперира и провежда 10 прегледа едновременно в две болници на 322 км разстояние една от друга, съобщи "Монитор". Сигналът е изпратен в държавното обвинение и магистратите започват проверка.

Нарушенията са засечени от Изпълнителната агенция „Медицински одит” по време на извънредни проверки, направени по жалби на пациенти и техните близки. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на здравен семинар, който се провежда във Велинград.

Още по темата

НЗОК пък ще трябва да даде предложения за санкции на лекаря и лечебните заведения, посочи д-р Шарков. След проверката бордът на болницата ще се събере, за да реши дали да освободи лекаря.

Докторът си е получил парите от Националната здравноосигурителна каса по клинична пътека както за операцията, така и за прегледите. По този начин той е ощетил здравната каса с 200 хиляди лева. Скандалният случай е от края на миналата година.
 
Проверката показала, че въпросният съдов хирург е назначен на основен трудов договор в многопрофилна болница във Враца със заплата по-висока, отколкото на завеждащ отделение, каза д-р Шарков. Управителят на лечебното заведение му е разрешил да сключи допълнителен договор за работа и във втора болница в Шумен, която е частна.
 
При проверката се оказало, че съдовият хирург докато е оперирал 51-годишен пациент във Враца на 30 септември, от 11,40 ч. до 12,50 ч. е направил пет първични и 5 вторични прегледа в Шумен. Същевременно при разговор на одиторите с медсестрите от отделението по съдова хирургия във Враца се оказало, че те въобще не познават такъв лекар. 
 
Неизвършена урологична операция на възрастен пациент в частна болница „Медлайн” в Пловдив е отчетена и платена от НЗОК. Това нарушение са засекли при проверка, отново по сигнал, одиторите от Изпълнителната агенция „Медицински одит”, съобщи ще зам.-министър д-р Шарков.
 
Старецът е приеман там по няколко клинични пътеки, но от жалбата му става ясно, че не му е издаден касов бон. Скоро след проверката обаче той оттегля оплакването си. Изглежда някой от болницата е разговарял със стария човек. Впоследствие той пише, че вероятно е станала техническа грешка в оформяне на медицинското му досие, разказа още д-р Шарков.
 
Отчетен като опериран пациент одиторите откриват и в частната болница „Царица Йоанна” в Сливен. В жалбата му, по която е направена внезапната проверка, се оказва, че той действително не е опериран, дори от лечебното заведение не му е изписвана рецепта.
 
За да се сложи край с подобни спекулации, занапред режимът за сключване на допълнителни договори за работа във второ лечебно заведение или кабинет ще бъде затегнат, каза подуправителят на НЗОК д-р Иванка Кръстева. Втори договор на доктор ще бъде разрешаван само ако в района има дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase