Снимка: Нова тв

На всеки 30 секунди някой около нас става жертва на трафик. Търговците на хора печелят повече дори от търговците на оръжие или наркотици.

Една трета от жертвите в Европа са от Балканите, голяма част от тях - от България. Експлоатират се сексуално, трудово и все по-често с цел донорство на органи. Спасените са единици.

16-годишно момиче успява да избяга от семейството си след 2-годишна сексуална експлоатация, разказва Нова тв.

"Баща ми замина за чужбина. Там работеше и аз останах да живея с моята мащеха. Баща ми не пращаше пари и тя започна да се възползва от мен, като ме караше да ходя по мъже за пари. Тогава бях на 14 години. Ако не бях съгласна да го правя, щяха да ме изгонят от къщата, а нямаше къде да отида", разказва тя.

"Сред клиентите ми имаше от 17-годишни до 80-годишни. Имаше всякакви - сакати, неми, слепи. Някои от тях изглеждаха отвратително", спомня си момичето и добавя: "Имало е случаи, в които не съм имала време и да спя. Не съм ходила и на училище. Непрекъснато ми се взимаха бележки, извиняваха ми се отсъствия".

"Клиентите ме тормозеха, биеха ме. Като куче са ме ритали по земята, правят с теб каквото си искат. Но с времето свикваш", споделя още жертвата.

Надежда за спасение 14-годишното момиче вижда, когато баща и се връща в България. Вместо помощ обаче получава поредния шамар. Той я чака всеки ден да се прибере, за да донесе пари.

"Избягах два дни преди да ме заведат в Германия, за да проституирам. Обадих се на полицията, те ме спасиха. Кой знае къде щях да бъда сега", казва девойката.

Трафикът на хора е сред най-бързо разрастващите се престъпления в света. "Само от една трафикирана жертва могат да се спечелят няколко млн. евро за няколко години, докато е активна. Най-популярни дестинации са Германия, Гърция, Холандия, Белгия", казва Михаил Стефанов от "Фондация А21"

България е страна източник на жертви, добави още Стефанов. Причините за това са простички - бедност, отпадане от училище, намират ги сред етнически и социално изолирани групи.

Едва 1% от жертвите успяват да се спасят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase