Снимка: Reuters

Наличието на големи ислямски общности на територията на Белгия и Франция са предпоставка за атаки като тази на летището в Брюксел. Този терористичен акт е и отговор на операциите, които провеждат силите за сигурност на Белгия и Франция, смята бившият шеф на разузнаването у нас ген. Кирчо Киров.

Още по темата

Той предупреди, че има сериозни основания да се смята, че можем да очакваме още такива акции в този регион.

"Става дума за издигане на дейността на терористичните организации на едно по-високо ниво. Извършват се терористични операции на няколко места с елементи на военна организация т.е. с елементи на сериозна логистика - това показаха атентатите в Париж от преди няколко месеца. Последните действия на френските и на белгийските специални служби показаха, че терористичните актове на територията на Франция са подсигурени с дейността на няколко десетки лица", каза Киров пред БНР.

Според него залавянето на Салах Абдеслам е само черешката на тортата в този момент, но с навлизането на огромните бежански маси на територията на западна Европа опасността от терористични актове е била сериозно завишена.

Мерките за сигурност не само по летищата, но и по гарите, метростанциите, на места, където се събират големи маси от хора, ще бъдат изключително засилени, добави той.

Според него опасността и за България е реална и затова службите ни трябва да са в постоянна готовност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase