Снимка: архив, Булфото
fallback
За да спрат масовите грабежи по селата, ГЕРБ предлага още центрове в големите общини да следят камерите в малките селища. Назначават и още полицаи и жандармерия.
 
Криминално проявените лица, извършители на две или повече от т.нар. малки престъпления - на стойност под минималната работна заплата, няма да имат право на прекратяване на досъдебното производство. И ще получават по-голяма тежест на наказанията.
 
Сега прекратяването на досъдебните производства с мотива несериозен обществен интерес е масова практика. А рецидивистите, които нападат и крадат кокошки, дребни земеделски продукти и т.н., масово правят самопризнание и така се отървават с рецидив или условна присъда.
 
Такива изменения в законодателството ще инициират от ГЕРБ, научи "24 часа" ден преди общественото обсъждане за затягането на борбата с престъпността, което ще се проведе във вторник в Народното събрание по инициатива на партията на Бойко Борисов.
 
Идеята е прокуратурата и полицията да направят анализ на всички досъдебни производства за т. нар. малки престъпления досега и да потърсят начин за ефективно правораздаване.
 
Споразуменията с извършител на телефонна измама да отпадат като възможност при второ провинение, искат още от ГЕРБ. Прокуратурата категорично не трябвало да допуска такова при повтаряне на едно и също престъпление. За последното не е необходима законодателна промяна.
 
Ще се изисква цялостен анализ на крадците на автомобили, за да може там, където има висящи досъдебни производства, първостепенна задача да стане приключването им и внасянето на обвинителен акт в съда. Сега практиката показвала влаченето им с години. 
 
Има амбиции и за борба с наркотиците. Ще се набляга на превантивни мероприятия и разяснителни кампании в училищата. Ще се ползва информацията, събирана около училищните дворове, дискотеките и междублоковите пространства.
 
Постоянни проверки за дрога около учебните заведения и по пътищата, за да се уверят българите, че по улиците има ред, и да не се стига до нападения както на околовръстното на столицата, планират още от управляващата партия.
 
Друга заложена мярка в борбата с престъпността е въвеждане на видеонаблюдение в малките селища - на входовете и изходите, и по ключовите места вътре в тях. Като този видеосигнал бъде изведен към полицейските районни управления, за да могат при необходимост те да реагират в максимално кратък срок, а и да се възпроизвеждат събития по извършването или по подготовката на дадено престъпление.
 
За да се приложи всичко замислено, от най-голямата партия са на мнение, че трябва да се назначат служители на вакантните длъжности в системата на МВР и да се увеличи полицейското присъствие.
 
Масовото присъствие на жандармерия по селата и видеонаблюдението в областите Велико Търново, Пазарджик и Враца значително са намалили случаите на брутални нападения и грабежи, доволни са местните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

бобо

преди 8 години

Абе стига сте ги учили да лъжат, като се правите ,че им вярвате на измислените оправдания. Заради "хумана" пребили бабата, глупости на търкалета. Наговорили са се какво да казват.*** долни. Това да крадат и да пребиват им е в кръвта.

57

Анонимен

преди 8 години

Нулева толерантност-това е рецептата, обаче Герб нямат желание-факт!

56

Ala_Bala

преди 8 години

За КТБ няма данни! За надзор от БНБ - похвала и ново назначение!

fallback