Убитият Христо (в ляво) и арестуваният Бойко (в дясно); Снимка: Facebook

Според охранители от инкасо фирмата, чиито служители бяха нападнати в Средец, Бойко Борецов е познавал лично двете нападнати в колата момчета.

Окръжната прокуратура–Бургас привлече като обвиняем и задържа Борецев за извършен опит за въоръжен грабеж.

В понеделник сутринта двама братовчеди - Христо и Бойко Борецови се опитаха да ограбят инкасо автомобил на фирма "Бургас инк" пред пощата в град Средец. В инкасо колата имало 140 000 лева - пенсиите на възрастните хора в града. Единият от братовчедите - Христо, бе убит по време на нападението, а Бойко Борецов бе задържан, разказва "Труд".

Грабежът е в особено големи размери, като опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини, съобщиха магистратите. За престъплението се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, като съдът може да постанови и конфискация на цялото или част от имуществото на обвиняемия.

Още по темата

Христо Борецов е починал за около 10-12 минути. Куршумът е разкъсал сърцето му и белия дроб. При тази кръвозагуба той е могъл да измине около двеста метра, показа резултатът от аутопсията, извършена от съдебния лекар д-р Галина Милева.

"Дали ще бъде обвинен охранителят от инкасо автомобила, който е стрелял по обирджията- това е въпрос по същество, който предполага провеждането на всестранно обективно и пълно разследване. Ще бъдат проведени разпити на свидетели, експертизи и др. Едва след като това бъде сторено, можем и ще преценим доказателства и ще решим необходимостта налице са предпоставки да бъде обвинен", каза прокурор Георги Чинев, който наблюдава делото.

Междувременно в Средец се разгоря спор. От полицията заявиха, че сами са заловили бягащия обирджия Бойко Борецов и че 19 годишният ром Митко, който твърди, че го е спънал и така помогнал на ченгетата лъже. Кметът на общината в град Средец рано сутринта обяви, че ще отпусне финансова помощ за Митко.

Според разказа на момчето, той отивал на пробация, на която е осъден. Изведнъж видял че срещу него тича мъж, а отзад - полицаи. Виждайки Митко, те се развикали: "Дръж го!" и Митко ритнал през краката бягащия крадец. Здравенякът се строполил на земята и бил арестуван.

"Митко не е загубил самообладание, въпреки че бандитът срещу него е бил маскиран и въоръжен. Той е безработен, осъден е, защото нямал пари да си плаща тока и му го изключили, а после го засекли, че си го пуснал нелегално", казаха от общината.

"Това не отговаря на истината. Въпросният Митко въобще го е нямало на мястото. Ще го разпитаме в качеството му на свидетел и ще видим ще продължи ли да лъже", заявиха от полицията.

Убитият Христо работил първо в СОТ, а после в бензиностанция като пълнач, но го освободили. Братовчед му - Бойко Борецов, с когото нападнали инкасо автомобила, работил доскоро в бургаски клон на известна охранителна фирма. След три месеца обаче не му подновили договора, защото не били доволни от работата му.

Вчера от офиса на фирмата, собственик на инкасо-автомобила коментираха, че двамата им служители са зле, в шок са от преживяното и са в отпуск. Според колегите им, те са били бити с пистолет по главите. Освен това били напръскани със спрея.

"Колегата, който е стрелял, не е виждал добре, защото е бил напръскан, виждал е само някакъв силует и е стрелял напосоки и то тогава, когато крадецът е бил зад волана", каза инкасо охранител, пожелал анонимност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase