Снимка: Reuters, архив

Община Карлово е превела един милион лева на фирма-фантом. Всички замесени в обира на обществени пари са известни, но разследването на прокуратурата се води срещу неизвестен извършител. Замесените служители продължават да заемат държавни длъжности и разпределят още публични финанси.

Аферата, която води до кражбата на един милион, започва с добри намерения. Установено е, че тръбите на част от водопровода на Карлово са канцерогенни. Осигурени са държавни пари за подмяната им с безвредни. Случва се през 2009 г. по време на мандата на бившия кмет Найден Найденов.

"Кметът на града си избира една фирма. Конкурсът беше отпаднал и тук конкурс нямаше", каза пред bTV Петьо Енев - бивш общински съветник в Карлово.

Общината превежда 1 милион лева на избраната без открит конкурс фирма "Хидроконсулт инженеринг" - София.

"На следващия ден, след като е преведен този милион, се сменя собствеността на фирмата", обясни Петьо Енев.

Точно 24 часа след като общината превежда милиона, фирмата е продадена веднъж, а после още веднъж, за да стане собственост на безимотен ром от Видин. Парите са загубени завинаги, а 7 години по-късно карловци продължават да пият вода от канцерогенни тръби.

"Зам.-кметът е подготвил сделката в качеството си на кмет. Има това право и я е направил. Въобще нямам идея какво се е случило. В момента не мога да говоря", оправдава се бившият кмет Найден Найденов.

По думите на бившият зам.-кмет Ганчо Караджов обаче той нямало как да разбере, че фактурите са фалшиви. Фалшива се оказва и банковата гаранция, става ясно от материалите по досъдебното производство.

Бившият зам.-кмет разказва, че същата схема е приложена от същия бизнесмен и в други общини - Благоевград, Видин, Лом. С негови фирми. С неговото име като собственик.

Собственикът на фирмата, която прибира 1 милион от община Карлово, е 30-годишният по време на сделката, бивш полицай Петър Петров.

Бившият полицай и бизнесмен с противоречива репутация не отговаря на служебния си адрес.  Подобно на банковата гаранция и фактурите, предоставени на община Карлово, домашният адрес на Петър Петров също се оказва фиктивен.

Районната прокуратура е издала постановление за спиране на наказателното производство по случая. А причината за спирането – "извършителят на деянието не е разкрит".

След поредица от жалби от настоящия кмет на Карлово, случаят е поет от Пловдивската окръжна прокуратура.

Седем години по-късно канцерогенните етернитови тръби продължават да носят водата за хората в Карлово. 1 милион лева от парите на хората са загубени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase