Насилникът Иван Алексиев. Снимка: "24 часа"
fallback

Красиво момиче върви по тротоара на бул. "Цариградско шосе". Носи раница с покупки. Не чува шума наоколо, защото слуша музика от мобилния си телефон. Внезапен удар в гърба я събаря. Слаб и жилав мъж се хвърля върху нея и започва да я души.

Ева успява да извика, но онзи стиска гърлото й още по-силно, притиска я към земята и казва: "Не ме гледай, ма. Давай телефона, давай парите!" Тя му дава каквото има, той обаче не е доволен и я дърпа към храстите. Ева пак извиква и я чува минувач. Грабителят побягва с телефона на Ева, но заплита крака в клоните и лявата му спортна обувка се изхлузва.

Ева е в шок, с белези по шията и ръцете, но има късмет. Предната вечер на това място същият апаш бие студентка, ограбва я и се гаври с нея. И двете нападения са близо до бензиностанцията на 4-и километър.

След още 3 дни мъжът се нахвърля пак на момиче в същия район. Спотайва се в тъмното вечер и дебне... между номер 79 и номер 90 на "Цариграско шосе", разказва "24 часа".

На 9 април обаче бдителен полицай го вижда да се шляе около блок 88 в кв. "Мусагеница" и бандитът е заловен. Оказва се рецидивистът с 9 присъди Иван Алексиев, на 34 години. Той вече е минал през Бойчиновци и затворите в Бобов дол и София. От Централния излязъл през март 2015 г. след престой от 4 години и половина за грабежи и 2 блудства.

"Ужасих се. Като ме събори, почна да ме души. Сетих се за момичето, дето беше убито във Велико Търново с брадва. (Трупът на 23-годишната Вероника Здравкова е открит на 3 март в Янтра - бел.ред). Казах си: "Е, това беше". Усещах, че се задушавам. Мислех, че няма да изляза жива", разказва първата жертва Ира, студентка.

Красива е, със стройно тяло и дълга коса. Алексиев я напада към 1 ч на 2 април. Преди това Ира била на заведение и изпуснала последния рейс. Прибирала се пеша към "Младост 3" покрай бензиностанцията. На около 100 м от нея е нападната в гръб. Мъж я хваща здраво с двете си ръце и я дърпа в храстите към реката.

"Събори ме и ми каза: "Млъкни!". Поиска ми парите и телефона. Искаше и обеците. Дадох му всичко. Опитах да викам, но той ме сграбчи за гушата. Стискаше ме силно, не ми стигаше въздух", разказва тя. Всеки път, когато опитвала да се дръпне, той я удрял по главата. В неравната схватка девойката изпада в паника и се разплаква. Алексиев й казва да мълчи и да не плаче, ако иска "да си запази живота".

Тя обаче не може да спре сълзите. Пак опитва да вика за помощ и нападателят побеснява. Пуска врата й, разкопчава панталона си и го смъква до коленете. Клатейки се, я приканва към орален секс. Тя се гърчи, дърпа се и той я ругае: "Ти си тъпа. Боклук".

"През цялото време бях на колене. Държеше ме за косата и ми блъскаше главата в земята", казва на разпита Ира. Настървеният Алексиев пробва и анален секс. Накрая я бута към реката: "Ела сега!". Решил е да я завлече на другия бряг, където има дюшек. Ужасена, Ира почва да пищи.

"Казах му, ако иска да ме убива, но няма да мръдна", разказва тя. Иван пак иска орална любов. После предлага да запалят по цигара и опитва да завърже разговор за “трудния живот”. Връща на Ира телефона и обеците, но не и парите. Даже й казва: "Как може сама да тръгнеш да се прибираш, знаеш ли какви лоши хора има?"

Хвърля си фаса, оставя вцепенената от ужас студентка и си тръгва. Ира не е на себе си, но се добира до бензиностанцията и се обажда в полицията.

За първия грабеж Алексиев е обвинен на 9 април, а на 12-и Софийският градски съд нарежда да бъде оставен в ареста. Пред психолози той разказва, че бил едно дете в семейството. Живеел в Самоков. Не познавал майка си, баща му я напуснал, докато Иван бил на 1-2 г. Бащата Янко бил строител. Отгледали го баба му и дядо му. След смъртта им Иван започнал да живее при чичо си. Учил само до 2-и клас, не знае да чете и пише. Казва: "Горе-долу мога да смятам".

Хетеросексуален е, за първи път бил с жена на 17-18 г. Имал връзка 3-4 г., но до интимност не се стигнало. Приятелката му починала. Когато бил на 23 г. се запознал с друга. Общували 3-4 месеца, без да правят секс, и се разделили, защото влязъл в затвора.

До нападенията на "Цариградско шосе" Иван е осъждан за 6 улични грабежа и 2 блудства. Лежи 4 години и половина, понеже му приспадат арестите и сливат някои от присъдите. Зад решетките се оплаква от болки в сърдечната област и затруднено дишане. Обяснява и че не може да се движи, защото има операция на рамото. Излиза от затвора на 27 март и след 5 дни подновява уличните атаки.

След нападенията над Ева и Ира набелязва друга жертва - Евелина. Издебва я на 5 април на "Цариградско шосе" 75. Действа както в предните случаи - хваща я за гушата и души. Опипва я и задига телефона й. За седмица рецидивистът застава 2 пъти пред Софийския градски съд, охраняван от двама полицаи. Признава се за виновен и чрез служебен адвокат иска делото да се гледа по съкратената процедура. Тя автоматично му намалява присъдата с 1/3.

"Съгласен съм да не се събират доказателства", казва Иван и уверява, че съжалява за стореното. Жертвите му не искат да го виждат. Тръпнат от мисълта, че трябва да са очи в очи с него в една зала.

"Още усещам как въздухът ми свършваше и тялото ми се отпуска. Преживях си своето. Но се притеснявам, че това, което стана с мен, може да се случи и с други", казва Ира в началото на процеса. Пред съда тя заявява, че не желае да участва в делото като частен обвинител и граждански ищец.

Прокуратурата иска най-високата присъда за грабеж и блудство. По закон тя е 15 години затвор. Мотивът на обвинението е, че престъпленията са с висока степен на обществена опасност, показват незачитане на личната свобода и половата неприкосновеност.

Съдът признава Иван Алексиев за виновен и го осъжда общо на 13 години и 10 месеца затвор и да плати към 5000 лв. разноски по делото.

Седмица след присъдата на Иван е наложена нова - 5 г. затвор за грабеж и блудство с Евелина. Произнася я друг състав на съда с председател Александра Йорданова. И по това дело рецидивистът минава по-тънко заради съкратената процедура.

Ако след време съдът разреши кумулация на присъдите, годините зад решетките бързо ще се стопят и Алексиев пак ще изскочи от мрака на "Цариградско шосе".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 8 години

Охо, още един масон нападащ в гръб и в тъмното. Образовайте го тоя че да краде по качествено а не да души безащитните минувачки. Масоните да се заемат да образоват тоя хищник че все пак е хищник като тях и излага глутницата като бандитства по тоя начин

54

до 63

преди 8 години

Ако питаш мен си е баш светлозелен.

53

God

преди 8 години

Трябва да има някаква програма за "самоубийства" в затвора за такива рецидивисти. На второто влизане в панделата просто не трябва да има излизане жив. След като пострадалите са се обадили в полицията, защо никой не е направил засада на ***? Явно е, че следва един и същ модел на атака. И след това направо да му намерят трупа в реката.

fallback