Снимка: Булфото

Загиналият в Средец мигрант е загинал от рикошет на куршум, изстрелян във въздуха от граничен полицай. Това каза пред "Фокус" главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. Той е ранен в тила, а впоследствие е починал. 

Групата афганистанци, задържани в околностите на град Средец, не е била въоръжена, каза Костов пред Нова телевизия. До стрелба от страна на полицаите, които патрулират в района, се стига, защото вероятните бежанци отказват да спрат след дадено разпореждане.

"Снощи около 22.00 часа наш граничен патрул от трима служители в района на град Средец се е натъкнал на около 50 нарушители. Пристъпват действия към проверката им, срещат съпротива в следствие на което един от служителите използва оръжиев. Стреля във въздуха и по негови данни следва рикошет. Наранен е един от нарушителите, който в последствие почива в реанимацията", обясни Костов.

Той посочи, че в района на местопроизшествието са задържани 54 незаконно проникнали в страната чужденци.

"Първоначално те съобщават, че са с произход от Афганистан. Всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години в добра спортна форма", допълни Костов и допълни, че те са се придвижвали пеш в трудно достъпен релеф в силно пресечена местност.

В 8 часа днес премиерът Бойко Борисов, заедно с главния секретар на МВР Георги Костов, ще дадат брифинг във връзка с инцидента.

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер изразиха тази нощ съпричастност с България по повод вестта за престрелката между незаконни имигранти и органите на МВР край Средец, предаде БТА.

На пресконференция след края на заседанието на Европейския съвет тази нощ в отговор на въпрос Жан-Клод Юнкер отбеляза, че не е уведомен за случая.

Още по темата

"Въпреки това мога да кажа, че ние сме с България", заяви председателят на ЕК. 

"Премиерът Бойко Борисов ми съобщи преди да напусне", поясни от своя страна Доналд Туск. "За мен този инцидент е поредното доказателство за важността на срещата ни днес. Защитата на външните ни граници е най-важното нещо сега. Премиерът Борисов знае отлично, че сме готови да подкрепим България и българската администрация", каза Туск.

Това е първият сериозен инцидент с мигранти в България, която досега беше избягвана от мигрантите, които се отправят към Западна Европа.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase