Снимка: Булфото
fallback

Акушерката Емилия Ковачева, която преби новородено, е взела по свое собствено желание 24-часово дежурство. Тя е искала да слее дежурствата си и след това да излезе в отпуск, съобщиха от ръководството на болница "Софиямед“.

Припомняме, че акушерката бе арестувана, защото е нанесла побой на 4-дневната Никол. Тя е нанесла удари с ръце и стъклено шише по главата и тялото на новороденото.

От ръководството на болницата са категорични, че 24-часовите дежурства не са редовна практика. Сливането на дежурства става само при съгласието на служителите. Въпреки това се оказва, че Емилия Ковачева е взимала още един път такова дежурство от началото на тази година.

Oще по темата


По думите на управителя на "Софиямед" Йордан Пелев и д-р Валери Нецов, завеждащ АГ отделението, досега не е имало никакви оплаквания към работата на Емилия Ковачева.

"Досега абсолютно никакви нарушения или особености в характера не сме виждали. Тази акушерка беше една от най-сигурните. Когато работиш с нея нощем, знаеш, че всичко ще бъде наред“, коментира д-р Нецов.

По думите му тя не е конфликтна личност, приятна е и с чувство за хумор. Грижела се за двете си деца и работила доста, за да може да ги осигури. Той не може да си обясни какво я е накарало да прояви такава жестокост и каза, че на записите е била като "обладана".

Завеждащият отделението каза още, че преди да видят шокиращите кадри, лекарите са си мислели, че бебето е било изпуснато и човекът, който го е сторил, си е замълчал. По думите му всички колеги, които са гледали кадрите, са били потресени и са плакали при вида на това насилие.

От ръководството не смятат, че действията на Ковачева са вследствие на преумора. Медиците редовно полагат извънреден труд, защото такова е естеството на работата им.

От болница „Софиямед“ са категорични, че не е имало никакво забавяне от тяхна страна и са реагирали своевременно и са подали сигнал на компетентните органи.

На 20 април бях информиран от д-р Валери Нецов, че имало рязко влошаване на състоянието на бебе, което бе преведено в друга болница. Беше сформирана веднага комисия, която да проучи целия случай. Беше прегледана цялата документация от раждането на бебето и всички видеозаписи, обясни управителят Йордан Пелев.

На 22 април лекарите попаднали и на шокиращите кадри. Веднага след като е била установена коя е акушерката, са били уведомени компетентните органи, както и родителите на битото бебе.

От болницата бяха категорични, че не се притесняват за лиценза си, защото лечебното заведение не може да носи отговорност за действията на конкретно лице.

Управителят на „Софиямед“ заяви, че след случая е започнала работа с психолог с работещите в болницата. От болницата възнамеряват да се направи и промяна в АГ отделението. По този начин всяка родилка ще може да осъщестявва 24-часово видеонаблюдение на бебето си.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

123

преди 8 години

Абе, хора, дали е реално видеото ?!? Баси ужаса, ако е такова! Трябва навсякъде - във всички родилни отделения (а и не само в тях, предполагам), да има системи за нон-стоп видеонаблюдение. Представяте ли си, ако това НЕ Е единичен случай и то НЕ само в тази болница.. и не само в София ???

83

АНОНИМНА

преди 9 години

До кога ще обвиняват сестри ,акушерки и санитари?! А къде са лекарите , които точат здравната каса- предимно частните здравни заведения.Господа управляващи, прогледнете най- после. стига с тези предимства от страна на частните здравни заведения?!Не всички от тях отговарят на изискванията при атестацията.Не настройвайте колеги, колежки едни срещу други.Всички сме равни под слънцето.

82

Анонимен

преди 9 години

Хубаво ПР заглавие, на което подхожда:"Софиямед сама иска да се откаже от финансиране по здравна каса и всякакво друго държавно финансиране"

fallback