Снимка: Gettyimages

Бабата на съпругата на правосъдния министър Христо Иванов устроила капан на телефонни измамници, които се опитали да я ужилят с 2000 лв, пише в. "Труд".

Йорданка Коева е на 82 години и живее в Горна Оряховица. Във вторник мошеници се опитали да я омаят, но тя веднага усетила готвената измама и реагирала хладнокръвно.

В злополучния ден непознат мъж се обадил на домашния телефон на възрастната жена и се представил за неин внук, който бил в чужбина.

Измамникът й казал, че й изпраща колет с пари, но за да го получи трябва да брои сумата от 2000 лв. Баба Йорданка обаче не се вързала на познатата схема "пари срещу колет", защото има внучка, която носи нейното име и е омъжена за министъра на правосъдието.

Така тя решила да разиграе театър на мошениците. Обещала, че ще събере нужната сума и ще я предаде в сряда сутринта. Уговорката била в уречения час да излезе пред дома си и да даде банкнотите на "куриера".

Йорданка се подготвила добре. Изрязала от вестници фалшиви банкноти и ги надиплила като пачка.

След това алармирала местните криминалисти, които незабавно организирали акция и завардили района. На 1 април сутринта, пред кооперацията се появил 23-годишният криминално проявен за кражби участник в престъпната схема.

"Мулето", което трябвало да вземе сумата бил Мартин Картофа. Вместо бабата обаче той бил обграден от полицаи. Като съзрял ченгетата, Картофа побягнал, а униформените стреляли във въздуха.

Заформила се гонка, а докато се опитвал да се изплъзне от преследвачите, мошеникът паднал в канавка и си разбил устата. След минути бил заловен, окован с белезници и отведен в ареста.

При задържането му бил иззет и колетът, който трябвало да предаде на възрастната жена срещу парите. Това бил пакет с размери 20 см/20 см и целият увързан с тиксо.

До обяд кутията не бе отворена, защото е предадена за експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase