Илиян в съда. Снимка: Булфото

"Господ ще го накаже него, дано повече да не го видим тука", кълнат жителите на ромската махала в Мъглиж Илиян Здравков, задържаният за убийството на студентката Вероника.

От години Илиян и жена му Елка Симеонова обитавали там кирпичен коптор на улица "Пролет" №53.

"Избяга, бате, жената избяга към града, щом научи, че я търсите", обяснява пред "24 часа" услужливо млад ром.

Местните разказват с охота това, което знаят. Преди време Илиян се завъртял из Мъглиж покрай брат си, който се бил хванал като овчар. Братът бил женен за сестрата на Елка и покрай тях тя се залюбила с пришълеца.

Официален брак нямали, но това не  попречило да му роди набързо 5 деца - 3 момчета и 2 момичета. Само че родителите нямали условия да ги гледат нормално и социалните служби ги настанили в Домове за сираци.

Илиян също се цанил за пастир, но го хванали в издънка - през 2012 г. си харесал хранителния магазин на Николай Пашов и го окрал 4 пъти.

Собственикът се усетил, че му изчезва скъпа стока, и по охранителните камери видял как ромът в различни дни влиза в магазина в работно време и обира де що свари от щандовете, като пълни с продукти раница. След това кротко минава покрай касата.

Рецидивистът прибрал стока за близо 560 лева, установила ревизия - цигари, алкохол, хранителни стоки, козметика и перилни препарати.

Полицията влязла в дирите на крадеца и жена му Елка, която била свидетел по делото, се принудила да върне част от откраднатото.

Казанлъшкият районен съд отчита това като смекчаващо вината обстоятелство, както и тежкото материално и семейно положение на подсъдимия, и му налага 1 г. и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор или общежитие от закрит тип.

Оказва се че Илиян Здравков има 6 различни присъди. Той върши престъпления, след това се разкайва, признава изцяло вината си, сътрудничи на разследването и иска съкратено съдебно следствие, което съдът по закон е длъжен да приеме. Така си издейства и по-леки присъди.

Явно по този отъпкан от самия него път Илиян е поел и сега след убийството на Вероника. Макар вчера изненадващо да промени показанията си и да се отрече пред журналистите и съда, че той е убиецът на студентката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase