Снимка: Булфото, архив

Полицията в Пловдив задържа 31-годишен мъж, направил опит да подпали Джумая джамия в града.

Срещу него се води бързо производство за направен в ранните часове на днешния ден опит за палеж на Джумая джамия, съобщи за Dnes.bg говорителят на прокуратурата Галина Андреева.

Обвиняемият е полял дограмата на джамията със запалителна течност и я е запалил, след което е избягал. Пламъците са били потушени от охранител, а извършителят е бил заловен на бензиностанция в Пловдив след кражба на гориво, с което възнамерявал да повтори опита си за палеж.

Спрямо него са повдигнати обвинения за опит за палеж на имущество на значителна стойност, което е с историческа и художествена стойност, както и за кражба на гориво.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели и са назначени комплексна съдебно-психиатрична и психологична, пожаро-техническа и оценителна експертиза.

Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане до Окръжен съд-Пловдив за вземане спрямо него на мярка за неотклонение "Задържане под стража”.

Установено е, че той е осъждан през 2005 и 2006 година с влезли в сила присъди за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда, наказанията за които престъпления е изтърпял ефективно.

През септември 2014 година е осъден на първа инстанция на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за изнасилване и блудство, като към момента тази присъда не е влязла в сила.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които понастоящем е обвинен, е лишаване от свобода от три до десет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase